Испания иска специална глава за Гибралтар в споразумението за Брекзит

Испания работи за включване на специална глава за Гибралтар в споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз, което трябва да се случи през март 2019 година. Това се разглежда от испанските власти като подходящ момент за осъществяването на прогрес по дългогодишни проблеми около данъчните различия, проблеми от сферата на околната среда и контрабандата, която минава през британската територия, разположена в най-южната част на Иберийския полуостров, пише El Pais.

Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние е пристигнал в понеделник, за да се срещне с испанския премиер Педро Санчес, с когото са обсъдили тези въпроси. Мадрид няма да повдига въпроса за суверенитета над територията, която е част от Великобритания според Договора от Утрехт, сключен през 1713 година, отбелязва изданието.

„Идеята е да работим за взаимна полза. Имаме нужда от по-балансирани отношения“, е заявил пред испанския вестник неназован източник, запознат с въпроса. „И в бъдеще е неизбежно Гибралтар да стане по-близък с Испания, защото това означава да стане по-близък с ЕС“.

Рамката за преговорите относно Брекзит, изготвена от Брюксел през март 2017 година, предоставя на Испания правото да преговоря с Великобритания за Гибралтар. В клауза на документа се казва, че щом Обединеното кралство напусне Съюза, „нито едно споразумение между Брюксел и Лондон не може да бъде приложено за Гибралтар без споразумение между Кралство Испания и Обединеното кралство“.

Междувременно, Мадрид е започнал двустранен процес с Лондон, от който са проведени вече шест преговорни кръга, заявиха шестима източници, запознати с въпроса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"