Испания навлиза в дълготрайна суша

Испания навлиза в „дълготрайна суша“, алармира Държавната метеорологична агенция (Aemet). Причината е липсата на достатъчно валежи през последните три години, предаде БНР.

Екстремната суша остава факт в Испания въпреки интензивните дъждове през декември. 2022 година беше шестата най-суха от 1961 насам, но между нея и петата и седмата, които са били през 1994 и 1990, разликата е само четири литра на квадратен метър. 

От януари до декември миналата година са паднали 536 литра на квадратен метър в цялата страна. Това е с 16% под нормалното, което е 641 литра на квадратен метър. 

Според Рубен дел Кампо, говорител на Държавната метеорологична агенция в северната част на Кастилия-Ла Манча, източна Каталуния, остров Майорка и в южната част на Андалусия валежите не са достигнали дори 75% от нормалната си стойност. 

В същото време в някои части на Канарските острови заради тропическата буря Хермин, която в края на септември се приближи до архипелага, в продължение на четири дни количеството дъжд, което се изля, се равнява на това, което пада нормално за една година. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"