Испания обяви две седмици ваканция

Критики за липсата на общи европейски мерки срещу кризата

Служителите ще получат пълните си заплати

ЕК отхвърля призива за коронаоблигации

Испания, която е на второ място в света по брой на починали от коронавируса, ще спре за две седмици всички икономически дейности, които не са от първостепенно значение, в опит да ограничи разпространението на COVID-19, съобщи премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Мярката влиза в сила утре и ще продължи до 9 април.

“Всички, работещи в дейности, които не са от първостепенно значение, ще трябва да си стоят у дома в следващите две седмици”, отсече Санчес. За наложителни сектори, за които забраната няма да се отнася, се смятат здравеопазването, хранителната промишленост и енергетиката.

Премиерът увери работещите, които ще са в принудителна ваканция, че ще получат обичайните си заплати, но в по-късен етап ще трябва да отработят пропуснатите работни часове.

“В Испания най-трудните часове предстоят, вирусът ни поразява с безмилостна жестокост”, каза още Санчес. Думите му дойдоха на поредната черна статистика, според която за денонощие в страната е регистриран нов рекорд от 838 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 6528. Заразените пък са над 78 000, по данни на здравното министерство.

Санчес използва обръщението си, в което обяви новите мерки, и да разкритикува ЕС за това, че не предприема единни мерки за борба с последствията от пандемията. “Не разбираме защо еврозоната, която споделя обща валута, няма и обща фискална политика”, подчерта премиерът и призова за “обединена икономическа и фискална стратегия”.

Испания, заедно с другите най-засегнати от пандемията страни като Италия и Франция, настоява за емитирането на т. нар. коронаоблигации. Но Германия и Нидерландия се противопоставят на поемането на общи дългове, против тази идея се обяви и Еврокомисията.

“Ако Европа е единен пазар само в добри времена, тогава няма смисъл”, заяви вчера френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален. А австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че след като отмине кризата с коронавируса, ЕС ще трябва да бъде подложен на критична дискусия.

 

Брюксел ще следи под лупа мерките

Първа на мушката е Унгария

Еврокомисията ще следи под лупа мерките, които държавите членки предприемат извънредно заради пандемията от COVID-19, с особено внимание върху това дали те не нарушават върховенството на закона или неприкосновеността на личните данни, съобщава “Политико”.

Повод за това станаха крутите действия в Унгария. Правителството на Виктор Орбан предложи спиране на работата на парламента, след което страната ще се управлява с укази на министър-председателя, както и въвеждането на наказание затвор за разпространение на невярна или подвеждаща информация за коронавируса. Предложението на кабинета предстои да бъде гласувано от парламента в Будапеща тази седмица.

Членове на Европарламента, международни организации и такива за защита на човешките права алармираха специално за факта, че за предвидените от унгарското правителство мерки не е определен период, в който те ще действат.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че не е проблем действието на извънредни мерки да бъде ограничено във времето, като те могат да се удължават при необходимост с решение на парламентите. Колкото до тяхната работа, Рейндерс коментира, че тя може да бъде организирана по различни начини, които да взимат предвид опасността от зараза - от това депутатите да заседават в отделни помещения, до това гласуването да се организира дистанционно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"