Истина или конспирация: Тайни общества променят хода на историята

Повечето военни конфликти са предизвикани от членове на различни братства

Научни открития, филантропия и образование също са част от тяхната дейност

Тайните общества съществуват още от зората на човечеството, под една или друга форма и определено представляват интерес за обикновените хора, най-често с различните мистични ритуали и обичаи, които спазват. И макар да има доста информация за някои от тях, други си остават забулени в мистерия. Едно обаче е сигурно, тези тайни организации имат голямо влияние върху човешката история и допринасят за развитието на културата, образованието и на обществото като цяло.

Масони

Тази организация започва своята дейност през 1717 г. в Лондон, но масонските ложи се появяват в цяла Европа. Умни, начетени, духовни хора пишат статии и бележки по история, етика, философия и ги обсъждат на събранията си. Основната цел е познаване на света, морално усъвършенстване, единство на философските идеи, благотворителност и филантропия.
Въпреки безобидните им идеи, масоните често са обвинявани в извършване на окултни ритуали, в намеса в политическите дела, защото там, където има секретност, определено се случва нещо ужасно и зловещо. Но масонската конституция забранява повдигане на политически теми. Сред членовете на организацията има много известни имена, като Хенри Форд, Уинстън Чърчил, Джордж Вашингтон, Волфганг Моцарт и др. Техният приносът към историята е свързан с образованието и благотворителността, а не с политическите конспирации. 

Черната ръка

Терористичната организация на сръбските националисти, която се появява през 1912 г., е подобна на обикновено тайно общество: тъмна стая, свещ, револвер и харта върху черна маса. Само че там не четат книги, а клетви, обещавайки да умрат за освобождението на южните славяни от властта на Австро-Унгария.

Обществото обучава убийци и саботьори и води активна антиавстрийска пропаганда. Може би днес нямаше да си спомняме за тази организация, ако през 1914 г. един от нейните членове не убива наследника на австрийския престол ерцхерцог Франц Фердинанд, давайки по този начин формален повод за започване на Първата световна война. Стреляйки, Гаврило Принцип едва ли разбира до какво ще доведе постъпката му. Следващите събития се развиват бързо и бурно - образуването на Югославия, Втората световна война, след това Студената война, милиони смъртни случаи. А дейността на „Черната ръка“ влиза в историята като мистериозна конспирация.

Обществото Туле

Според легендата остров Туле е парче земя някъде на Северния полюс. Именно на него след смъртта на Атлантида се заселват потомците на истински просветени арийци. Никой не потвърждава фантазиите на немските окултисти, но те нямат нужда от това - съзнанието за собствената им изключителност им е завъртяло главите, пълни със странни идеи.
През 1919 г. членовете на обществото Туле създават Германската работническа партия, която по-късно се превръща в Националсоциалистическа. Хитлер многократно инструктира лекари и учени да докажат надеждността на концепцията чрез научни изследвания и те изучават всичко напълно сериозно, ходят на експедиции и дори пишат книги за това. Скоро започва Втората световна война и е време да се премине към действие. Експериментите с подчовеци с „неправилен“ цвят на косата и националност преминават отвъд границата на доброто и злото.

Питагорейци

Това е може би най-полезното тайно общество в историята, защото популяризира математиката. Числата са в основата на всичко, убеден е Питагор. Като учен и мистик той създава своето религиозно и философско тайно общество през 6 век пр. н. е. Питагор се стреми да обясни живота и да разбере света, използвайки научен подход. За да проникнете в същността на нещата, трябва да знаете числото, защото то е в основата на Вселената и контролира всичко.

Основният резултат на питагорейците в областта на науката е интензивното развитие на математиката, както по форма, така и по съдържание. Ако разглеждаме съдържанието, това е откриването на нови математически факти, а ако разглеждаме формата - създаването на аритметика и геометрия като демонстративни, теоретични науки, които изучават знаците на абстрактните понятия за числата и геометричните форми. Светът обаче се оказва неподготвен за това учение; привържениците на Питагор и самият той са преследвани. Но идеите на учения не само оцеляват, а и получават заслужено признание.

Тамплиери

През 12 век започват да се появяват монашеско-рицарски ордени; един от най-известните е Орденът на тамплиерите. Създаден е през 1118 г., за да защитава поклонниците, които отиват на свети места. Под прикритието на благородна мисия се крият истински религиозни фанатици, въоръжени до зъби. Те участват в кръстоносните походи, защитавайки не християнските интереси, а своите собствени.

Тамплиерите се превръщат в богат и политически влиятелен орден и затова решават да ги премахнат. Мащабът обаче явно е надценен в очите на хората. Общо на върха на своята слава орденът включва не повече от 20 хиляди души. По-малко от 1000 са арестувани и убити. Тогава тръгват легенди, че майсторите отнасят тайни знания със себе си в гроба. Но орденът оцелява; негов прочут рицар е морякът Васко да Гама, който през 1498 г. открива морския път към Индия. Според една популярна версия тамплиерите посещават Америка дори преди Колумб и изнасят голямо количество сребро, което в последствие използват за нови експедиции. Това става техният източник на богатство.

0617-1
0617-2- Тамплиерите се превръщат в богат и политически влиятелен орден.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"