Как технолог по колбасите, който е изял от тях количество „за два живота“, стана веган само за 1 месец и откри какво го прави здрав и енергичен
След тежко изкаран ковид, излиза с увредени бъбреци
Както всяка вечер от доста време насам, Ивайло си прави постна вечеря: просо със зеленчуци и голяма салата от зеле и моркови. Какво необичайно има в това, може да се запитате. Необичайното е, че Ивайло от 30 години е технолог в колбасарска фабрика, при това една от най-добрите. И никога не е бил веган, напротив, месото и колбасите са били голяма част от хранителните му навици. До момента, когато…
…Когато човек се изправя пред голяма опасност, у него се отключват неподозирани сили и е готов да направи неща, които не е подозирал, че може да направи. За Ивайло Христев това е моментът, в който влиза за пръв път в болница. Случва се след тежко изкаран ковид, от който той излиза с увредени бъбреци. Отокът и задухът, характерни за протеинурията (високо съдържание на белтък в урината), се прибавят към основното му заболяване – диабет тип две, и съпътстващите - хипертония, астма… От болницата излиза с „напътствията“ на лекаря: ще вземаш тези лекарства, ако стигнеш пак до криза, ще дойдеш пак при мен. Ивайло разбира, че нещата са сериозни. Ако продължава да се осланя само на лекарствата, ще стигне до хемодиализа. И тогава, изправен пред Великата принуда, както нарича Хемингуей обстоятелствата, които преобръщат живота на човека и го карат да действа, той решава да отиде в клиниката на д-р Емилова. И излиза оттам друг човек. Но да чуем самия него, Ивайло Христев, един необикновен мъж със силна воля и твърд характер и с великолепно чувство за хумор:
„За тези 30 години като технолог в цех за колбаси съм си изял месото - не за един, за два живота. И все пак е доста трудно да обърнеш начина си на живот на 180 градуса, както аз направих. При това – за един месец. В клиниката отидох през март, само за десет дни, защото толкова отпуска ми се полага в първата половина на годината и още толкова – във втората.
Отидох с торба лекарства: на ден вземах точно 11 хапчета. За диабет тип две, за високо кръвно, за астма, за висок холестерол. На четвъртия ден от гладуването спрях всички лекарства, под лекарски контрол, естествено. Кръвното, което обичайно беше 160 на 110, сега е 110 на 80 без лекарства. Уникален метод е лечебното гладуване! Гениален механизъм! Той разчита на силите на собственото тяло за самоизцеление. Но трябва човек първо да осъзнае това, а аз го сторих под влияние на лекциите на д-р Емилова. И после - да настрои ума си в синхрон с тялото, тогава започва самоизцелението. Чел съм книгата на Лидия Ковачева, но истинската мотивираща сила да направя месец лечебно гладуване наистина бяха лекциите на д-р Емилова. Слушах и сякаш пред мен падаха завеси, които са скривали истината. Защо се случва това с тялото ми? Как да тълкувам симптоми, които съм пренебрегвал? Какво се случва в тялото, когато то не може да се справи с големите порции храна? Правех паралел с всичко казано на лекциите с моя собствен живот. И постепенно осъзнавах, че здравето ми зависи само от моите решения и на никой друг. Лекарите винаги са ми казвали, че хипертонията ми е наследствена – от баща ми и дядо ми. Аз никога не я бях свързвал с начина на хранене. Същото се отнася и за диабета – можеш да държиш под контрол кръвната захар с лекарства, но това няма да излекува тялото ти. Цялата тази пренастройка на ума се случи с мен за десет дни в клиниката. Уникална атмосфера, хора, които макар и някои с тежки болести, бяха винаги усмихнати, винаги ведри, екипът, който прави всичко възможно, за да си добре, тази чудесна програма от сутрин до вечер: гимнастика, чай, лекция, екскурзия, процедури, разходки, филми, спа…
Сега съм на 58 години, от 13-14 години започнаха проблемите със здравето ми. За пръв път оттогава се чувствам отново пълен с енергия и здрав. Олекнах – във всеки смисъл. Свалих 17 кг и от 138 сега съм 121. Продължавам. Храната ми се състои от чай и плодове до обед, варива, паста, зеленчуци, много зелени салати. Правя планове да отида още веднъж в клиниката през есента. Надявам се – не на поправителен, а с високо вдигната глава и с нови добри резултати – още свалени килограми. Важното е да не повтарям грешките, които съм правил. Ето това различава осъзнатия човек от този, който просто следва инстинктите си.
Хотдог с моркови
8 големи моркова
1 чаша зеленчуков бульон
¼ чаша ябълков оцет
2 с. л. соев сос
2 с. л. кленов сироп
2 с. л. пушен червен пипер
2 с. л. горчица
½ ч. л. смлян кориандър
½ ч. л. чесън на прах
8 пълнозърнести хлебчета за хот-дог, препечени по желание
За гарнитура: горчица, червен лук, ситно нарязан, краставица на спирали.
Обелете морковите и ги нарежете според дължината на хлебчетата. Остържете широкия край, за да постигнете еднаква дебелина. Поставете ги в тенджера, добавете вода, за да покрие. Варете 8 до 10 минути, докато омекнат. Отцедете добре. За маринатата комбинирайте останалите съставки и ½ чаша вода. Изсипете върху морковите и ги сложете в найлонова торба, която се затваря плътно. След едно денонощие отцедете и изхвърлете марината.
Изпечете морковите на скара, като ги обръщате от време на време. Или ги изпечете в тава за печене докато покафенеят леко по краищата.
Поставете печените моркови в хлебчетата. Отгоре се слага червен лук, горчица и краставица на лентички.
Визитка
Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.