Историята на коктейла „Маргарита“

Дори и да не консумирате много коктейли, то със сигурност сте чували едно име - „Маргарита“.

Освен име на жена, един от най-популярните коктейли в света, също е наречен по този начин.

Репликата „Една, Маргарита, моля!“, вероятно сте я чували в не едно и две заведения, в барове, по партита, на плажа...

Легендата разказва...

"Маргарита" е алкохолен коктейл на базата на текила. Основните съставки в него са - сок от зелен лимон и портокалов ликьор, като може да бъде приготвен и с ягодов ликьор. 

Има няколко души, които претендират за създатели на коктейла, а легендите са повече от интересни.

Единият, на които ще обърнем по сериозно внимание, е барманът Панчо Моралес. На 4 юли през 1942 г. една вечер при него дошъл клиент, който си поръчал поръчал „Магнолия“. Моралес обаче не си спомнил съставките на коктейла и затова смесил текила, Куантро и лимонов сок. Нарекъл получения коктейл на цветето - маргарита.

Вторият "татко" на коктейла е един друг барман Карлос Дани Херера През 1947 (има спор и за 1948 г.)  той направил поръчка за една вариететна артистка, като сложил в чашата -  лед и лимонов сок, а после превел името на дамата на испански и по този начин се появил коктейлът "Маргарита".

Има и една дама, чието име също се свързва като основател на този коктейл. През 1948 година, на коледно парти в Мексико,  Маргарита Саймс, приготвила коктейл от Куантро, текила и сок от лайм, който много се харесал на гостите ѝ тогава. Дамата дава своето име на този коктейл. По-късно тя започва да сервира този коктейл на много организирани от нея партита. 

Класическата рецепта за „Маргарита“

Настоящата рецепта е международният стандарт за коктейла Маргарита, както е утвърден от Международната Асоциация на Барманите (IBA).

Съставките са:
 - 10 части (по 50 мл) текила
 - 4 части (по 20 мл) портокалов ликьор (Куантро, Трипъл Сек) 
 - 3 части (по 15 мл) сок от зелен лимон
- сол 
- 4 кубчета лед
- зелен лимон (лайм)

Всички тези съставки се разбиват в шейкър. След това се прецеждат и изсипват в чаша. Ръбът на чашата е “обрисуван“ със сол.

"Венецът" от сол е интересен акцент. И не само... Солта по ръба на чашата е част от коктейла, който се пие директно от нея без помощта на сламка. 

“Черешката на тортата“ е украсата, която се състой от парченце лайм.

На пръв поглед - лесно и... ефектно.

Чаша за "Маргарита"

Чашата за коктейл "Маргарита" е с елегантна визия. Нарича се "купе" (coupette). Това е класическата чаша за този вид напитка. Разбира се, има и други варианти. На много места се сервира и в други видове чаши - високи и тесни или широки и ниски. В която и чаша да е изсипана течността обаче тя си остава разпознаваема заради издайническия солен ръб. 

Пролетта вече е тук. А наред с нея и усет за дълги дни, топли нощи и щури партита, на които се пият много коктейли...

Една "Маргарита", моля!

TRUD_VERSION_AMP:16//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"