ИТ фирмите вдигнаха най-много цените

Поскъпват охраната и куриерите

В транспорта има намаление

Фирмите, които работят в сферата на информационните технологии, са повишили най-много цените си през 2020 г. - средно с 6%. 

Това показват данни на Националния статистически институт за цените в услугите. На второ място по ръст на цените са дейностите по охрана и разследване - с 3% в рамките на година. 

Причината за това е, че много охранители работят на минимална заплата. При повишаване на минималното възнаграждения в началото на всяка година са налага и леко вдигане на цената на услугата.

Топ три на дейностите с най-голямо повишение на цените се допълва от пощенските и куриерските услуги. Ръстът на онлайн търговията заради пандемията доведе до увеличение в търсенето на куриерски услуги. Това е довело до вдигане на цените на услугата средно с 2,7%.

В сферата на услугите спад на цените през 2020 г. има само в транспорта. Като за това допринесе поевтиняването на горивата.

За период от пет години отново най-голямо е повишението на цените на фирмите в сферата на информационните технологии - с над 24%. На второ място са фирмите, които предоставят услуги по наемане на работна сила. Те са повишили цената на услугите си с 20%. Третото място е за охранителните фирми, където повишението на цените е с 15% в рамките на пет години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"