Мъжът открил у нас ценностите на здравословния живот
Корадо Джондо бе сред жизнерадостната група италианци, дошли в края на лятото на Боровец заради медицинския център на д-р Емилова. Винаги усмихнати и готови да прегърнат сърдечно всеки нов познат, те са отличен пример за потребността да се обръща внимание на профилактиката, а не да се водят съдбовни битки с тежки заболявания.
Вместо да се обрича на болести, 42-годишният Корадо избрал да намери свой път за здравословен живот и през 2016 г. пристигнал при д-р Емилова. Българският медицински център вече бил спечелил доверието на сестрата и зетя на италианеца. Впечатлен от излъчването и високия им дух след престой в България, той ги последвал без колебание. И така се присъединили към международната общност, която редовно пътува до страната ни за пълноценна почивка и грижа за здравето при опитния екип на д-р Емилова. Тя със съжаление отбелязва, че сънародниците ни често чакат да ги застигнат тежки диагнози и търсят помощ, когато безнадеждността вече не просто чука на вратата, а я отваря със сигурен замах.
Корадо нямал сериозни оплаквания. Упоритото дългогодишно главоболие отдавал на заседналия начин на живот. Той живее в испанския град Малага и се занимава с онлайн търговия. В началото на 2018 г. преболедувал от варицела и изследванията му показали дефицит на витамин В12. В медицинския център му направили още изследвания и назначили лечение, съпътстващо плодолечението.
Преди да направи първата си програма при д-р Емилова, Корадо консумирал месо ограничено. Убеден бил, че е избрал правилно хранене, но от лекциите на лекарката разбрал, че прави най-често срещаните грешки в стремежа към здравословно меню. Включвал много тестени и сладки храни, пиел газирани напитки, приемал големи количества кисело мляко. С новите знания подредил режима си правилно и започнал да консумира много плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови храни. Съпругата му - кубинката Янислейдис, всеотдайно се грижи за семейното меню и експериментира с вегетариански и вегански рецепти. Много неща са заимствали от кулинарното училище в медицинския център на лекарката, където рецептите се изпълняват пред пациентите с подробни обяснения.
Янислейдис остава на плодове, чай и мед солидарно със съпруга си при идването им в България. Тя упорито е търсила в други европейски страни клиника като тази на д-р Емилова, но не открила такова съчетание на медицинско ниво, постоянно наблюдение, индивидуална програма за пациента, зареждаща природа и допълнителни занимания за всеки вкус. На Корадо Джондо и съпругата му допаднали най-много планинските разходки с водач, тъй като във всекидневието нямат време за достатъчно движение.
Първото гладуване на мъжа било 14 дни със 7 дни захранване. След това започнал да се храни по начина, препоръчван от д-р Емилова. По 1 ден седмично, по изключение и на две седмици, остава на плодове, свежи сокове и вода, и се чувства пречистен и удивително трудоспособен. Консумира много плодове, особено предпочитание има към боровинките. В Боровец им се наслаждава точно в сезона на зреене, когато са заредени с щедро слънце. Топлота има и в отношението на целия екип към нас, казва Корадо и по десетобалната система пише 10 на плодолечението.
“Оценките могат и да са субективни, но в медицинския център те са абсолютно точни”, убеден е италианецът. Резултатите от изследванията са обективен измерител на постигнатите ползи за здравето. Корадо нарича д-р Емилова свят човек и се възхищава искрено от стремежа й да направи най-доброто за всеки пациент и да му вдъхне кураж. Пожелава й дълголетие, за да може да помага на още много хора.
Лазаня (1 порция)
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Покриваме дъното на малка тавичка с част от соса с ядките, слагаме пълнозърнеста кора за лазаня (готова), сипваме върху нея сместа с гъбите и зеленчуците и поставяме втора кора. Сипваме останалата част от ядковия сос и печем 25 мин. на 160 градуса.