Италианското кино става част от "Синелибри 2024"

Тази есен италианското кино става част от фестивала "Синелибри 2024".

На него ще бъдат представени няколко от последните италиански кино продукции.

Преди фестивала обаче от Италианския институт в България направиха ексклузивна прожекция на черно-белия „Все още има утре” (There’s still tomorrow) на Паола Кортелези.

Пред отбрана публика и представители на Италианския институт лентата бе представена ексклузивно снощи. Прожекцията беше част от събитията за популяризиране на италианското кино в чужбина „FARE CINEMA“ 2024 на италианското Министерство на културата и вътрешните работи.

Pixabay

"Най-важните филмови награди в Италия са "Давид на Донатело“  и никога досега филм не е бил номиниран толкова много пъти колкото "Все още има утре". Той е един от най-гледаните в Италия през 2023 г. Гледали са го над 5 млн. души, каза Мария Маца, директор на италиански културен институт в София.

"Italian Screens" е важен проект, защото обединява усилията на Министерство на културата и на външните работи на Италия, за да бъде промотирано италианското кино в света. В Италия ще се проведе седмицата на българското кино и нашата мечта е да виждаме повече реализирани съвместни филми между Италия и България", каза Роберто Стабиле, директор на специални проекти в световноизвестната киностудия "Чинечита".

Днес, 20 юни, ще бъде открит фестивалът на българското кино в Рим. През следващите месеци предстоят и няколко италианско-български ко-продукции. 

TRUD_VERSION_AMP:13//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"