Италия иззе китайска бойна техника за Източна Либия

В пристанището Джоя Тауро бяха свалени от кораб 4 контейнера с части за дронове

Информацията за арсеналите била подадена от американска разузнавателна служба

Медии прогнозират влошаване на отношенията на Рим с Бенгази и Пекин

Финансовата гвардия в южната италианска област Калабрия e задържала в пристанището Джоя Тауро четири контейнера на китайска компания с официален товар - вятърни турбини.

Те са били натоварени на контейнеровоз на италианско-швейцарската компания за морски транспорт “MSC” в китайското пристанище Янтиан и е трябвало да стигнат до източно либийския град Бенгази. Но сигнал на американска разузнавателна служба, твърдящ, че в контейнерите има бойна техника за режима на силния човек в източната либийска област Киренайка - маршал Халифа Хафтар, вдига по тревога полицейските сили на Рим.

Още повече, че поверителната информация е придружена със заповед товарът в контейнерите да бъде конфискуван, ако се окаже незаконно превозвана бойна техника и финансовите гвардейци я изпълняват. Просто защото откриват в четирите контейнера не перки за вятърни турбини, както е вписано в товарителниците, а компоненти, от които могат да бъдат сглобени дронове за военни цели.

Съобщавайки за акцията, италианският в. “Кориере дела сера” уточнява, че всъщност тя е повторение на разигралия се преди десетина дни пак в Джоя Тауро идентичен сюжет. Става дума за същото пристанище, за същия кей, същия произход на стоката, “сестрински” контейнеровоз на “MSC”, същият маршрут покрай Южна Африка, за да се избехнат хусите в Червено море, акостиране пак във Валенсия и Барселона, същата дестинация Бенгази - градът на вече открито проруски настроения военачалник на половин Либия маршал Хафтар. Накрая и същият финал - изземването на струваща десетки милиони долара незаконно превозвана бойна техника (в този случай средства за противовъздушна отбрана) от органите на реда. Преди контейнеровозите да стигнат до Джоя Тауро, Вашингтон праща спешна и ясна депеша до когото трябва в Рим със следния текст: “На кораба има оръжия, предназначени за клана Хафтар, които трябва да бъдат конфискувани!”.

“Така нарастващото напрежение между Китай и Русия, от една страна, и съюза на западните държави от друга, достигна италианските брегове”, констатира без да се церемони миланският всекидневник.

След това “Кориере дела сера” подчертава, че преди да се озоват на Апенините, контейнеровозите и в двата случая са спирали в пристанища на приятелски на САЩ страни като Сингапур и Испания - последната дори е членка на НАТО, но американската администрация била предпочела операцията по конфискуването на оръжието да бъде осъществена във вярната Италия. “За правителството в Рим това няма да останат намеси без потенциални последици”, намеква вестникът, след което припомня, че на 7 май премиерката Джорджа Мелони се е срещала в Бенгази с маршал Хафтар. И го била предупредила да “сложи край на присъствието на чужди сили на либийска земя”, явно имайки предвид постоянното пристигане в пристанището Тобрук на Киренайка на руски военни кораби с много бойна техника и войници от Сирия. Които на практика вече са окупирали Източна Либия, насочвайки се от нея към Субсахарска Африка, поощрявайки масирания имигрантски натиск и към Италия, и към Европа.

Разбира се, Мелони винаги се е стараела Рим да поддържа спокойни отношения с режима в Бенгази, надявайки се най-вече Хафтар да прекъсне мигрантските маршрути. “Но погледнато от Съединените щати, този подход вече не работи, пише “Кориере дела сера”, и за това администрацията на Байдън решава да се реагира по-остро на действията на източнолибийкия клан. Изземването в Джоя Тауро на бойни дронове, противовъздушна артилерия и други военни съоръжения за Бенгази обаче няма да допринесе за поддържане на добри отношения”, подчертава миланският всекидневник.

И за финал изразява опасения, че “геополитическото напрежение и военните приготовления достигат буквално до италианските граници”, явно визирайки Китай, който все още не се е произнесъл по конфискуваната от Италия негова скъпоструваща стока.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"