Италия на нокти заради вируса денга

Италиански учени предупредиха за разпространението на треска денга в региона Марке в Централна Италия, съобщиха днес италианските медии. Това вирусно заболяване, известно още като "треската на счупените кости" поради силна болка и спазми при някои пациенти, се предава от определени видове комари, съобщава Ройтерс.
Всяка година милиони хора се заразяват с вируса денга и десетки хиляди от тях умират, предимно в Азия и Латинска Америка. Този вирус се разпространява и в Южна Европа, където Италия е регистрирала 500 случая на треска денга от началото на тази година, според данни на италианския Национален здравен институт.

От средата на август тази година в град Фано на адриатическото крайбрежие са регистрирани голям брой заразени, повече от 100 потвърдени случая, от които 35 се нуждаят от хоспитализация, съобщиха местните власти.

Регионът на Ломбардия в северната част на Италия беше най-силно засегнат от денга миналата година с около 80 заразени души.

"Ситуацията е извън контрол, имаме поне два пъти повече заразени от официално регистрираните. Надяваме се зимата да дойде скоро", обяви в профила си във Фейсбук Роберто Буриони, професор по вирусология в университета Сан Рафаеле в Милано. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"