Италия трепери за Силвио Берлускони

На 86 години неукротимият рицар се бори с левкемия

В болницата „Сан Рафаеле“ е цялата рода, навън - десетки журналисти

Новината свали котировките на семейните компании

Италия трепери за Силвио Берлускони, който бе хоспитализиран в сряда по обяд за втори път през последните десет дни. Неприятното събитие стана веднага новина №1 на Апенините и бе разнесена по целия свят. А обичаният от мнозинството италианци и тачен сега дори от опонентите си тв магнат и виден политик, бе засипан с пожелания за бързо оздравяване от близо и далеч.

Оповестената официално причина за вкарването отново в болница на четирикратния премиер на Италия и световно известен бонвиван бе респираторен проблем с опасения за бронхопневмония. Но според изтеклата от елитната миланска болница „Сан Рафаеле“ информация, „неукротимият рицар“, както нарече Берлускони иначе недолюбващият го в. „Република“, страда от левкемия. Тя му е била диагностирана миналата седмица, когато той престоя четири дни уж „за рутинни изследвания“ в създаденото от самия него преди три десетилетия болнично заведение. След това е бил подложен на лечение в домашни условия, но изглежда то е натоварило отслабналия и в резултат на тежък ковид старчески организъм.  Така в четвъртък по обяд намиращият се в интензивното кардиологично отделение на „Сан Рафаеле“ виден политик бе все така подложен на засилена оксигенация - терапията с вдишване на 100% чист кислород под повишено налягане. Така би трябвало да се възстанови нормалното снабдяване на кръвта му с кислород с цел да се намали рискът от инфекции и да се предотврати усложняването на общото здравословно състояние.

В обширните си дописки за страданията на Берлускони италианските вестници подчертаха днес, че той никога не се е оплаквал от болежки и винаги се е стремял да бъде позитивен и да излъчва оптимизъм. Независимо от факта, че още през 1997 г. е бил опериран от рак на простатата пак в „Сан Рафаеле“, като споменава за неприятното преживяване години по-късно пред младежи, страдащи от тежки патологии, с цел да им вдъхне кураж. Подреденото от всекидневниците „болнично досие“ на Берлускони продължава с операцията през 2006 г. в Антверпен за отстраняване на фрагмент от минискуса. В края на същата година той припада на митинг на партията си „Форца Италия“, хоспитализиран е, а следващият месец е откаран в намиращия се в американския щат Охайо град Кливланд, където му е имплантиран пейсмейкър.

Берлускони е приет отново в болницата „Сан Рафаеле“ на 13 декември 2009 г., след като ненормалник хвърля срещу него в центъра на Милано малка статуетка на прочутата катедрала на града и му разбива челюстта. След това експремиерът е подложен на няколко тежки операции, осъществени от светилата на италианската и европейската лицева хирургия. 

Година след това, през 2010 г., той е опериран в миланската клиника „Хуманитас“ с цел елиминиране на тендинита на лявата му ръка, тоест на възпалението на нейното сухожилие. През 2013 г. Берлускони пък зпочва да страда от очното заболяване увеит и пак прекарва известно време в „Сан Рафаеле“, където е приет и през април 2014 г. заради възпаление на коляното и изостряне на увеита.

Отново в „неговата болница“ през декември 2015 г. му сменят поставения в Кливланд пейсмейкър, година по-късно пък му премахват пак там перде на окото и му сменят аортната сърдечна клапа. През 2019 г. Берлускони е опериран от чревна непроходимост, а през 2020 г. прекарва десетина дни в „Сан Рафаеле“ с тежък ковид, наречен от самия него „адска болест“, като следват серия от кратки хоспитализации за преборване с последствията от нея. През януари 2021 г. е хоспитализиран за няколко дни в реномирания кардиологичен център на Монако.

След посещението в сряда следобед на всичките му близки, в нощта срещу четвъртък при Берлускони е останала само жената, с която той живее под един покрив - с половин век по-младата от него депутатка Марта Фасина. На излизане от болничното заведение братът на експремиера - Паоло Берлускони, обяви, че Силвио е „скала и ще успее да надвие болестта и този път“. До обяд обаче ръководството на „Сан Рафаеле“ все още не беше разпространило очакваното с трепет от милиони италианци официално съобщение за състоянието на техния лидер и идол.

За съжаление новината за тежкото заболяване на Берлускони предизвика рязък спад на котировките на листваните на борсата в Милано семейни компании.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"