ИТН с шанс да извадят България от кризата

Преговорите започват днес с независимите 39 депутати

Има надежда за кабинет с третия мандат, макар и минимална, смята председателят на парламентарната група Тошко Йорданов

Гласуването няма да е на цели парламентарни групи

Възможно е партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” да извади страната от кризата като състави правителство, коментираха пред “Труд news” наблюдатели на политическите процеси.

Повечето от тях оцениха шанса за подобен кабинет като минимален, но не и нулев, обяснявайки че има съществени външни и вътрешнополитически фактори, които са твърдо зад съставяне на легитимна власт, която да гарантира стабилност.
Чисто математически вариантите подобен кабинет да се случи са няколко, но според проф. Михаил Константинов, ако се стигне до гласуване на кабинет, този път то няма да е на цели парламентарни групи.

Политолози смятат, че за да се случи правителство с третия мандат има няколко съществени условия. Първото е да се постигне договорка между основните партии по проблемите, които трябва да решава въпросното правителство. Не са еднозначни мненията на политолозите, дали в сегашната ситуация министрите трябва да са ярки политически фигури, предложени от партиите, които дават подкрепа, или да се лансират доказани професионалисти.

“Труд news” научи, че още в неделя вечерта, след като президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат на ИТН, са започнали разговори между знакови партийни лидери по темата за съставяне на правителство. Оценено било, че може да се разчита на подкрепа от всички 39 независими депутати, от голяма част от народните представители на БСП, както и на договорени гласове от ГЕРБ и ППДБ. Представителите на ДПС - Доган вчера потвърдиха заявката си за участие в разговори за правителство, докато самият Делян Пеевски излезе с декларация, в която отхвърля възможността за участие в преговори и настоява ИТН да върнат веднага мандата, тъй като “заявките за правителство с третия мандат са популизъм и скрита предизборна кампания”. От “Възраждане” също обявиха, че няма да участват в разговори за кабинет и обвиниха американското посолство, че не е разрешило на Румен Радев да връчи третия мандат на тях.

Още на 30 юни “Труд news” написа, че президентът Румен Радев може да хвърли в хаос държавата, ако предвид направените предварителни заявки на партиите не даде третия мандат на ИТН, която е единствената партия, макар и с минимален шанс, да направи правителство.

Вчера държавният глава връчи третия мандат на парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН).

От партията на Слави Трифонов подчертаха, че ще имат разговори с всички политически формации в НС, включително и с независимите депутати, а по-късно разпространиха и три покани до независимите народни представители. Съобщено бе и че разговорите ще са публични и че амбициите на ИТН са да съставят надпартийно правителство.

Радев призова ИТН да не бавят прекалено много връщането на мандата.

“Надявам се до края на седмицата да имаме представа дали е възможно да се състави правителство с третия мандат”, заяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Според него “има надежда, колкото и да е малка, за кабинет с третия мандат, тъй като няма политическа партия, която да не е казала, че не иска да ходи на избори. “Има база за здрав разум. Ще подходим отговорно, загърбвайки всякаква лична неприязън”, увери той.

Процедурата

Третият мандат, който президентът връчва на парламентарна група, е коренно различен от предишните два, коментира пред “Труд news” професорът по конституционно право в СУ Пламен Киров. Той припомни, че държавният глава възлага на избрана от него парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. В Конституцията няма посочен срок, в който парламентарната група да излъчи кандидат за премиер. Ако такъв бъде излъчен, държавният глава възлага на кандидата за министър-председател да състави правителство (това е персонален мандат). Кандидатът има седемдневен срок да предложи състав на Министерски съвет. Пламен Киров обясни, че последното не е записано в Конституцията, но се смята, че след като при първия и втория мандат има такова условие, то симетрично се прехвърля и за третия проучвателен мандат.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство.

ДПС-Доган и БСП обявиха, че ще участват в преговорите

Депутатите, които се обявиха за единство на ДПС, начело с почетния председател д-р Ахмед Доган, ще отидат на разговори с “Има такъв народ” за намирането на общи цели и приоритети за сформиране на правителство.

Това потвърди пред “Труд news” народният представител Тимур Халилов. Той отказа да отговори на въпрос на репортер на вестника дали биха подкрепили правителство с мандата на ИТН, каза, че засега е сигурно само, че ще се отзоват на поканата. Той припомни позицията от миналата седмица на председателя на ДПС Джевдет Чакъров, в която се посочва, че това е принципен разговор, в който ще се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната.

“БСП за България” казаха, че ще отидат на среща с ИТН. Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП, призна, че неофициално вече са имали разговори с ИТН. “БСП приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка за приоритети за развитието на страната ни”, добави Гуцанов. По думите му при финализиране на разговорите за бъдещ кабинет ще бъде свикан и Националният съвет на партията.

Гуцанов посочи, че за тях кабинетът трябва да е експертен, надпартиен, кабинет на националното спасение.

Харалан Александров, социален антрополог, пред “Труд news”: Ако Борисов и ГЕРБ дадат подкрепа, това ще обърне играта

Правителство с третия мандат ще е със статут на чудо. Цялата политическа култура, която се наложи и е в режим на функциониране през последните 3-4 години, е на конфликт, на саботаж и на обезценяване на противниците. Има обаче някакви обнадеждаващи сигнали и това е началното отношение между ГЕРБ и СДС от една страна и ПП и ДБ от друга, които си обещаха да не се хейтят в предизборната кампания, това дава надежда, че е възможно някакво правителство. Към този момент ми се струва малко вероятно тази малка и с нестабилна идентичност партия, каквато е ИТН да стане платформа за правителство. Разбира се, ако по някакви извънредни причини Борисов и ГЕРБ решат, че могат да ги подкрепят, това би могло да обърне играта.

До неотдавна ние имахме две големи системни партии в лицето на ГЕРБ и ДПС и хронично страдащата от лидерска криза БСП, сега ДПС се присъедини към категорията на страдаща от лидерски проблем партия, така че на практика остава само ГЕРБ като силна системна партия. Надявам се нещата в ДПС да се нормализират и да се успокои и обедини левицата и тогава ще е по-лесно да се стига до съставяне на правителства.

Стойчо Стоев, политолог, пред “Труд news”: Таймингът за редовен кабинет се напасна с новия президент на САЩ

Много малко вероятно е да се стигне до кабинет с третия мандат след разиграването на ситуацията с първите два мандата. Не знам в момента основание този опит на ИТН да събере необходимата подкрепа.

Не знам обаче каква ще бъде договорката с президента, защото той сигурно има някакви съображения по отношение на това кога да бъдат предсрочните избори. Така или иначе втората половина на октомври, началото на ноември ще бъдат следващите предсрочни избори. И заради това мандатът ще се задържи, за да се даде някакво технологично време да се случи това.

Ясно е, че ще има някакви разговори, но не виждам на какво основание от ИТН очакват да получат подкрепа от ГЕРБ-СДС. Или пък от ППДБ, тъй като те имаха подобен вид разговори по приоритети и т. н. И очевидно не намериха подкрепа. До изборите в САЩ ще изкрета служебният кабинет. Дори и на 13 октомври да са нашите избори, докато се конструира парламент, докато се стигне до връчване на мандат, обикновено минава един месец. Реално първият мандат в България ще се връчи след като са минали изборите в САЩ. Таймингът се напасва. До формиране на редовен кабинет в България трябва да е ясно кой ще бъде президентът на САЩ.

Проф. Михаил Константинов, пред “Труд news”: ДПС е майстор на правителства с третия мандат

Така наречените независими депутати, които в този парламент са 39, имат интерес да подкрепят кабинет, защото голяма част от тях няма да са народни представители в следващо Народно събрание. Депутати, които не вярват в преизбирането си, е твърде възможно да дадат гласа си за правителство с третия мандат.

Освен това и в ДПС и в БСП има нерешени съществени политически въпроси, за които е необходимо време.

Чисто математически е възможно да има кабинет, ако гласуват половината от присъстващите в зала депутати.

Хипотетично при присъстващи 121 депутати, стигат 61 гласа “за”. В историята на парламентите има случаи, в които важни решения са се вземали с 61 гласа.

Факт е, че нужда от правителство има, друг е въпросът дали точно от такова правителство, но понякога подобни кабинети са били успешни. ДПС е майстор на правителства с третия мандат.

Единствената аритметика в случая не говори за партии, а за депутати, които подкрепят едно или друго предложение. Да не забравяме, че по Конституция депутатът представлява всички избиратели, той не е обвързан с конкретен мандат.

Неговата съвест и неговите възгледи решават неговото гласуване, а не неговата партийна принадлежност.

Нидал Алгафари, политически пиар, пред “Труд news”: ИТН да задържат мандата година - две, да се стабилизира държавата

Вариантите за реализиране на кабинет са много трудно обединение на много формации, което ще остави ГЕРБ и ДПС на Пеевски като опозиция и всички други да се обединят, което ми се вижда почти абсурдно. Другият вариант е ИТН да задържат достатъчно дълго връщането на мандата, за да се стабилизира държавата. Примерно да мислят в разумен срок в порядъка от една или две години. От това ще зависи дали ще се опитат да стабилизират държавата, защото никой няма полза от нови избори. Избирателите най-вероятно ще намалеят, “Величие” няма да влязат в парламента, ДПС са в сложни отношения помежду си и не се знае кой ще подписва листите. БСП са пред Конгрес и не се знае кой ще е лидера или Нинова също ще остане да подписва листи, а ППДБ отиват все по надолу.

Проф. Александър Маринов, политолог, пред “Труд news”: Няма изгледи да се реализира трети мандат

В българската политика по принцип всичко е възможно, обаче това, което имаме сега е, че първата политическа парламентарна сила заяви, че няма да подкрепи трети мандат, както и втората парламентарна сила. Оттук насетне нещата не излизат аритметически, а вече политическите аспекти са отделен въпрос. Ние в българската политика сме се нагледали на всякакви обрати, салто морталета и т. н. С една дума, аз смятам, че няма реалистични изгледи да се реализира трети мандат.

Съберете числеността на първите две вече по новото подреждане парламентарни групи плюс едната част от ДПС, която заяви, че няма да подкрепи - не могат да се съберат 121 депутати. Винаги може да спекулираме, че може да не влязат, да има игри с кворума, но тук стигаме до политическия въпрос, че в този парламент и при тази партийно политическа система няма как да се излъчи устойчиво и най-вече работещо правителство. Всичко друго са разсъждения на основата на спекулации.

Истината е, че просто малко ще се забави мандата, за да отидем на избори около средата на октомври. Но и при следващ парламент пак няма да може да се състави правителство. Ще се променят нещата само при поява на нова, силна и ползваща се със сериозно обществено доверие политическа сила.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"