Йордан Цонев: Не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев и в новия кабинет

Сделката на икономическия министър е с албански коли, които не съществуват, в полза на един-единствен бизнесмен

"Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са на Иво Прокопиев", заяви Йордан Цонев от ДПС в интервю за Нова телевизия. "Не искаме да виждаме дългата му ръка и в новия", призова той.

"Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез като мъж от задкулисието, където стоиш като тлъст котарак. Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си", заяви той.

Сделката на икономическия министър е с албански коли, които не съществуват, в полза на един-единствен бизнесмен, посочи Цонев.

Разследване на “Труд” показа, че основаната през 2015 г. компания е базирана в Аахен и се води германска, но това е единственото “германско” в нея. Оказа се, че зад фирмата, представена в София от шефа на борда на директорите Али Визваеи, стоят богати собственици от албански произход. Те са започнали бизнеса си с перални втора употреба, с които са прали униформите на умиротворителните военни сили в Косово.

Теренът в Ловеч е собственост на дружеството “Балкан”, свързано с Кирил Домусчиев. 

Общата сума, която служебното правителство е решило да налее в производството на електрически коли в някогашния завод “Балкан” в Ловеч, собственост сега на братята Кирил и Георги Домусчиеви, може да достигне 34 млн. евро. Парите трябва да се дават на етапи при постигане на определени цели и са част от планираната обща инвестиция в размер на 140 млн. евро.

Бойко Рашков извърши гигантски репресии срещу цели партийни структури под маската на борбата с купени гласове, добави той и даде пример със Сърница.

"Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства. Да не се допуска реваншизъм, да се изкоренява моделът "Борисов" с реваншистки средства", призова още Йордан Цонев.

Вече извършваме наше разследване по закона "Магнитски", искаме да знаем къде Делян Пеевски е назначавал свои хора и какво общо има с паспортите, съобщи зам.-председателят на ДПС. Като шеф на бившата временна анкетна комисия в Народното събрание за търговията с паспортни Цонев обясни, че подобни данни няма.

На какво основание българското правителство прие мерки по "Магнитски", след като няма български или европейски закон за транспониране на американското законодателство на територията на ЕС, попита той.

„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”, коментира Цонев.

"ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути", обясни той. „На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността", разказа Цонев.

"Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав”, коментира още Йордан Цонев.

TRUD_VERSION_AMP:14//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"