Йорданка Фандъкова откри „Алея на книгата”

До 17 септември хиляди столичани ще преминат по бул. „Витоша” и ще се озоват в цветния свят на четенето. Това става възможно, благодарение на Асоциация „Българска книга” и Столична община.

Велизара Добрева, председател на Асоциация „Българска книга”, говори за красотата на книгите, цитирайки Виктор Юго: „Без книгите светът се превръща в нощ, а умовете стават нищожни. Без книгите народите се превръщат в стада без мисъл.”

Петото издание на „Алея на книгата" беше открито от Йорданка Фандъкова, която говори подробно за множеството инициативи на Столична библиотека („Зелени библиотеки”, „Библиотека в планината”, „Библиобус”, „Трамвай-библиотека” и др.), както и за стремежа на общината приоритет да бъде културата: „За нас е важно да подкрепим четенето. Поздравявам организаторите, че привлякоха над 50 издателства! Ние трябва да направим всичко възможно в дигиталната епоха децата ни да не забравят четенето, а и ние, възрастните, да не забравяме колко важно то, а и колко е приятно. Тук има литературен кът, където читателите ще се срещат с любимите си автори. Разположен е и щанд за дарения – нека дарим книги за българските училища в чужбина! Предстои реализирането на един мащабен проект за обновяване на училищните библиотеки. Всички инициативи на Асоциация „Българска книга” и на Столичната библиотека са в подкрепа на образованието, на каузата на четенето, на духовното развитие на народа ни.”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"