К. Петков признава, че е излъгал Радев

300 лева глоба и “почтеният от Харвард” е невинен

Бившият служебен министър подал декларация с невярно съдържание преди да влезе в кабинета

Щял да представи сертификат в КС до 9 октомври

Кирил Петков призна, че е излъгал президента Румен Радев за двойното гражданство. Каза, че не чувства вина и няма да носи никаква политическа отговорност.

“Когато встъпвах в длъжност като министър подписах декларация, че съм само български гражданин, защото вярвам, че точно на 21 април се отказах от канадското си гражданство”, заяви Петков по БТВ. Пред “Труд” юристи бяха категорични, че с акта на подаване на декларация е нарушил Конституцията и наказателния кодекс. Деянието подаване на декларация с невярно съдържание е наказуемо по чл. 313 ал. 1. Текстът предвижда глоба до 300 лв. или затвор до 3 години.

Петков, който иска всички в проекта му да подписват декларации за почтеност, без притеснение обяви, че е декларирал пред Румен Радев, че няма двойно гражданство, въпреки че не е имал документ, за това. Каза също, че не е информирал президента изрично: “Това, което направих, е че само дадох моята декларация”.

“На 21 април подадох всички документи за отказ от канадското ми гражданство, това е датата на моето волеизявление. Тогава аз се отказах като български гражданин. Канадската държава започва административна процедура, която обикновено трае между 4-8 месеца и кога тя ще издаде тази бележка е работа на административната служба на Канада. Вече знам, че датата е 20 август. Аз вярвам, че като български гражданин съм направил всичко по силите ми да не бъда канадец след 21 април”, обясни бившият служебен министър на икономиката.

На въпрос дали ще понесе политическа отговорност, ако Конституционния съд (КС) реши, че е назначен за служебен министър в противоречие с конституцията, тъй като е бил с двойно гражданство, Петков отговори: “Аз виновност в себе си не чувствам, защото съм направил всичко, което зависеше от мен. Няма да поемам никаква отговорност. Аз в себе си вярвам, че съм направил на-доброто, което трябваше да направя”.
“Плашат ме с наказателна отговорност, с 3 години затвор, не се чувствам виновен в себе си”, каза Кирил Петков.

Той увери, че до 9 октомври ще представи пред Конституционния съд искания от магистратите сертификат, че не е канадски гражданин (според твърденията му от 20 август).

Според законодателството за прекратяване на гражданство се приема датата на документа, с който съответната страна удостоверява, че лицето вече не е неин гражданин.

“Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка по въпроса за придобиване и загубване на гражданството на друга държава. Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт”, посочва КС в свое решение от 1995 г.

Доц. Наталия Киселова, доктор по конституционно право: Петков весело борави с цифрите

Не субективното усещане, а правната уредба, определя кога е освободено от гражданство дадено лице. В документа може да пише, че е освободен на 20 август, но може ида пише, че тогава е започнала процедурата, нали? 

Петков доста весело борави с цифрите.

В едно от служебните правителства на Росен Плевнелиев един от кандидатите за служебни министри, буквално 2 часа преди представянето на кабинета се разбра, че е с двойно гражданство. Бях съветник в президентството и като им даваме декларациите, обясняваме на всеки поотделно и един казва: Аз имам двойно гражданство. Тогава Плевнелиев звънна на друг човек, каза му: Отивай да си купуваш костюм, ставаш министър. Той вика: Трябва да питам жена си, а Плевнелиев му каза да я пита, докато си купува костюма.

Разказах това, за да покажа, че преди Петков, в президентството е имало такива случаи.

Това, че Петков ще депозира някакъв документ до 9 октомври, не означава, че съдът веднага ще се произнесе. Съдът може да се произнесе и след изборите. Но Петков до 12 октомври трябва да внесе листи в РИК. Така, че той гони този срок.

Ако се окаже, че Петков е бил служебен министър с двойно гражданство, то политически щети ще понесе и президентът Радев.

Подписват договори с Манолова и Иванов

В служебния проект вече раздават министерски постове

Кирил Петков обяви, че предстои да подпишат “документ” (не е ясно точно какъв) с Христо Иванов и Мая Манолова.

“Първите ни партньори са “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”. Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме даже да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция”, обяви Петков.

“Ще го наречем принципи на бъдещо управление, в които ще сложим всички важни за нас неща - да не се покачват данъците, смяна на главния прокурор, здраве и образование да са основни приоритети. Никой, който гласува за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция”, добави той.

Петков каза, че са отворени за разговори с “Има такъв народ”, но с тях нямало да бързат да подписват преди изборите.

Бившият служебен министър побърза и с раздаването на министерски постове.

“Много бих се радвал Министерството на правосъдието да се ръководи от министър на “Демократична България”, защото там има много капацитет за независима съдебна система. В социалната дейност много бих се радвал да е на “Изправи се БГ! Ние идваме”, те имат много силен ляв фокус върху социалните дейности”, заяви водачът на “Продължаваме промяната”. Според Петков добре би било транспортният министър да е бизнесмен, чиято компания е една от най-добре оценените в България.

“В един мечтан за мен свят, който мисля, че може да бъде реалистичен е 121 депутати в парламента, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор”, добави той.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"