Кабинетът „Главчев“ 2 - мъката продължава

Огромни казуси чакат новите в МВР, Външно и транспорта

Днес депутатите прекъсват лятната си ваканция заради клетвата на новото правителство

Три нови лица в следващото служебен кабинет

България все пак не изпадна в конституционна криза, на ръба на която бе в последната седмица. Това бе добрата новина от понеделник, когато президентът Румен Радев в крайна сметка одобри състав на ново служебно правителство, след като преди седмица отпрати провалилия се предишен кандидат Горица Грънчарова-Кожарева.

И въпреки че конституционната криза ни се размина, кризи има достатъчно и то най-вече при посочените трима нови министри в бъдещия кабинет - МВР шефът Атанас Илков, външният министър Иван Кондов и оглавяващата транспортното ведомство Красимира Стоянова, които от ден първи предстои да се борят с редица сериозни проблеми в ресорите си.

Фокусът е насочен най-вече към новия вътрешен министър, който досега бе шеф на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков. Именно вътрешният министър бе основният препъникамък досега, като президентът бе категоричен, че няма да остави Калин Стоянов на поста.

С тази тема и започна при предаването на изпълнения мандат и президентът Радев, който благодари на Главчев, че се е “вслушал в очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и провеждане на честни избори” със смяната на Стоянов с Илков.

Другата важа промяна в новия кабинет ще е и това, че премиерът вече няма да съвместява и длъжността на външен министър.

На въпрос на “Труд news” след срещата си с президента Главчев отговори, че не си е и помислял за такава опция: “Не ми хрумва да съвместявам повече поста на външен министър, защото трябва доста време да се отделя, и то доста задълбочено.

Виждате усложняването на международната обстановка и трябва човек, който само с това да се занимава. Г-н Кондов спечели моето доверие, докато ме заместваше като външен министър”.

Третият министър, и то отново на основно ведомство, който ще бъде сменен, е транспортният - Георги Гвоздейков отстъпва мястото си на Красимира Стоянова, досегашен шеф на отдел “Правен” в министерството. Причината - проблемите в БДЖ, чийто принципал е Гвоздейков. “Няма други аргументи. (...) Само в последните дни в БДЖ се видяха 2 знакови случая - пътници бутаха влак, снощи локомотив се запали. Всеки един министър носи отговорност за ситуация в своето ведомство”, аргументира смяната премиерът.

Главчев иначе подчерта, че е доволен от свършеното и е удовлетворен от работата на останалите министри.

По време на предаването на папката президентът очерта основните задачи пред бъдещия кабинет - организирането на честни избори, решаване на проблемите на гражданите в настоящия труден момент, гарантиране на нормалното функциониране на държавата и задълбочаване на европейската є интеграция.

От новите министри с коментар излезе единствено бъдещият МВР шеф Атанас Илков: “Поемам отговорността, защото съм убеден, че хората в главната и областните дирекции са достатъчно достойни и добри професионалисти, колеги с доказан опит. Така че можем да поемем това предизвикателство”.

Политическите партии, поне някои от тях, също не запазиха мълчание, като първи коментираха от БСП. “Никаква изненада. Цялостната ситуация е следствие от некадърно направените промени в Конституцията”, отсече временният председател на столетницата Атанас Зафиров. Той все пак отчете като позитив, че Главчев се е съобразил с обществените настроения и определи Атанас Илков като “професионалист”.

Първата партия ГЕРБ пък отказаха коментар, като анонсираха, че ще дадат такъв в днешния ден, вторник. ДПС също запазиха мълчание.

Цончо Ганев от “Възраждане” също обвини за настоящата ситуация промените в Конституцията и заяви, че Борисов и Пеевски щели да продължат да управляват.

ППДБ пък се възмутиха по сходен начин: “Борисов и Пеевски отново ще правят избори!”. Те заявяват, че нямат доверие на новия МВР шеф Илков, а премиерът Главчев не бил успял да се “освободи от зависимостите си”.

Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд news”: Новото правителство ще е като старото, не очаквайте промени

Не знам дали изобщо ще има промяна поради простата причина, че ако Главчев смяташе да промени нещо, това можеше да стане под вида на отчет на направеното досега. Защото преди да кажеш какво ще променяш, трябва да кажеш какво си направил. Надявам се все пак след клетвата да чуем някакви коментари в тази посока. Що се касае до МВР, то промяна няма как да очакваме, защото новият министър също е от системата, което беше най-големият аргумент срещу отстраняването на Калин Стоянов. А и не смятам, че МВР е отговорно за провеждането на изборите, отговорни са партиите.

Кои са новите, предложени в правителството

Атанас Илков, министър на вътрешните работи

Атанас Илков е директор на Главна дирекция “Национална полиция (ГДНП). Роден e през 1960 г. в Пазарджик, дългогодишен полицай от кариерата, като постъпва в силовото ведомство още през далечната 1987 г.

Започва кариерата си в родния си град, след това става началник на сектор “Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода”, издига се до началник на сектор в дирекция на Национална служба Полиция (ДНСП), а след това и като шеф на отдел “Криминална полиция” към ГД “Криминална полиция” (ГДКП).

Интересен момент от биографията му е, че през 2014 година води спецотряда в Лясковец, който обезвреди барикадирал се мъж и при който случай загина баретата Емил Шарков, а трима други полицаи бяха ранени. По това време, припомняме, на власт беше правителството на Пламен Орешарски, а вътрешен министър беше Цветлин Йовчев.

След инцидента е уволнен от системата на МВР с аргумента, че е “подвел ръководството” с плана си във въпросната операция. Той обаче обжалва и е възстановен като полицай в Пловдив като шеф на местната структура на криминална полиция след окончателно решение на Върховния административен съд, а след това се издига до началник на МВР-Пловдив. В системата на МВР е назначен от тогавашния вътрешен министър Пламен Узунов, който пък понастоящем е съветник по правни въпроса на президента Румен Радев. Пламен Узунов - настоящ съветник по правни въпроси на държавния глава Румен Радев.

През 2019 г. е преместен за шеф на МВР-Кърджали, а от 2020 г. оглавява Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък. През август 2021 година е назначен от Бойко Рашков начело на ГДНП, на който пост е и до днес.
Завършва висшето си образование в Югозападния университет в Благоевград, специализира в Унгария и САЩ.

Иван Кондов, министър на външните работи

Както “Труд news” писа първи Иван Кондов ще бъде новият дипломат номер едно. Към момента той изпълнява длъжността зам.-министър в МВнР, като бе на тази си длъжност и по времето на служебните кабинети на Гълъб Донев.

Роден на 10 август 1968 г., дипломат от кариерата. Започва работа във външното ведомство през 1995 г. като експерт по европейските страни, преминава през различни позиции, в това число и аташе по политически и медийни въпроси в Лондон, след това е главен експерт с ресор НАТО, издига се и до първи секретар в Постоянната делегация на България в НАТО.

Стига до позицията на шеф на протокола в МВнР, последвана от длъжността постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Бивш шеф на протокола в президентството по времето на Росен Плевнелиев, а между 2017-2021 г. е посланик на България в Испания.

Красимира Стоянова, министър на транспорта

Красимира Стоянова досега не е попадала във фокуса на медийния интерес, но има дългогодишен опит в ресорното транспортно ведомство, което предстои да оглави. Към момента тя оглавява дирекция “Правна” в Министерството на транспорта, която осигурява в правно-нормативно отношение дейността на министъра, изготвя или подпомага изготвянето на законопроекти в сферата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и също дава становища по прилагането на законовите и подзаконовите нормативни актове и други.

Заемала е и поста началник на политическите кабинети на Николина Ангелкова, която бе за кратко служебен министър на транспорта през 2014 г., в последствие на Ивайло Московски от ГЕРБ, после на Христо Алексиев, назначен през 2017 г. в служебното правителство на Росен Плевнелиев, Росен Желязков (ГЕРБ) и Николай Събев (ПП).

Прогнозата на Светлана Тилкова - Алена специално за „Труд news”: Изборите са в пика на Сатурновата дупка - догодина нов вот

ГЕРБ са първи, но орисани да разчитат на ППДБ

Денят на изборите - 27 октомври, е носител на удвоена емоция, в най-дълбоката криза на Сатурновата дупка за България.

Предсрочните избори ще са на 27 октомври 2024 г. Рожденият ден на Дунавска България. Преди 1345 години на този ден в 0.30 ч след полунощ последния конник онгондори - народа на Аспарух премина Дунава. Случайност или не, съвпадението на изборите с рождения ден на Дунавска България, в пика на Сатурновата дупка, е всичко друго, но не и обещание за стабилност на държавата, а гаранция за продължаващ изкуствено поддържан политически хаос. Мъдър е народът ни, гений на прякорите.

Напоследък все по-често чувам родните политици да бъдат наричани корумпета. Което означава ясно отношение и поведение от страна на народа към тези мислещи единствено за личните си интереси и готови на всичко хора, за да не станат явни техните зависимости.

Добрият ден за връщане изпълнения мандат беше 27 август, но защо ли да се спази. Воля се искаше, за да се спази, а не съглашателство. Защо забравяте, че Меркурий все още е ретрограден.

Денят 26 август 2024-а е носител на кармична разплата. Това означава, че проблемите или ще се решават половинчато, или ще се задълбочават, но с оправдания. При политическите партии без да осъзнават, че е заради деня на връщане на изпълнения мандат ще се засили меркантилността. Душевната мръсотия в пълния смисъл на думата ще е водеща до изборния ден при задкулисното договаряне. Негативизмът между някои от партиите на думи ще се засилва, но така ще прикрива общ интерес. Продължава властта на корумпетата, кадърните политици са мираж.

Български несрети след 27.08.2024 - денят е носител на емоции, само голи емоции, разумът е потиснат. Аспектите в звездната карта ни подготвят за тежка кармична разплата, включително чрез физическа агресия, породена от недоволството на хората, но тя за пореден път няма да е насочена към политиците, а ще вреди на отношенията на семейство и ще формира обичайно неадекватно поведение към всичко и всеки. Заради Слънцето в Дева безпочвеното критикарство ще е маскировка прикриваща истинските проблеми, което от своя страна ще засилва агресията и анархистичното отношение на редовия гражданин към държавата. Общата вибрация на глобални промени е негативна.

Опитът на настоящото служебно правителство да стабилизира държавата ще е видим, но отново казвам половинчат, не заради министрите, а заради заложеното от планетите. Разделението между народа и кастата на корумпетата.

Предсрочните избори ще са на 27.10. Уникален човек е президентът Радев - няма избори, които да е насрочил на добра за държавата и народа дата. Започвам да си мисля, че не е случайно, а целенасочено, след като е постоянно. Дали инатът му е единственият съветник или черпи съвети от некадърни астролози и номеролози, не знам, но държавата пати. Освен ако тази не му е целта.

Денят е носител на удвоена емоция, в най-дълбоката криза на Сатурновата дупка за България. Хората или ще се откажат да гласуват, или ще гласуват без да мислят, или ще подкрепят тези, дето са им платили, без да осъзнават, че вредата е за тях самите. По естествен път политическият хаос не може да бъде преодолян, а ще се задълбочи.

Ще има ли опит или създаване на нова сглобка - да! Искрено вярвам и се надявам на помощта на Вселената и на Създателя, че ще е само опит. Но пред общите материални интереси и големите пари планетите понякога са безсилни. ГЕРБ ще са първи и тъй като самостоятелно правителство никога повече няма да направят, Борисов ги ориса на това страдание, ще разчитат на ПП, с компютърно придобити гласове да стигнат до сглобка. С честно гласуване ППДБ е невъзможно да имат повече от 10 процента гласове. Затова беше пожертван Калин Стоянов.

Дори чрез компютърно пренасочване на гласове да се създаде нова сглобка между ГЕРБ и ППДБ, животът є ще е кратък. Преди години написах, че до 2028-а, до края на мандата на настоящия президент хаосът в държавата ще продължава.

През 2025 г. ни очакват нови избори, а съгласно 32-годишния Сатурнов тотемен календар ни очаква много трудна година, наситена с агресия, катастрофи, войни.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"