Кабинетът крие наближаваща криза с газа (обзор)

Управляващите мълчат за доставките и не обявяват “ранно предупреждение”

Търгът на “Булгаргаз” на 20 юни е постигнал само минимални количества

ЕС е с три нива за реакция при риск

Правителството крие от индустрията и гражданите задаваща се криза с газа. “България трябваше да обяви ранно предупреждение като Дания, но не го правим заради политическите трусове и вота на недоверие”, призна пред “Труд” член на кабинета “Петков” по време на дебатите за вот на недоверие в парламента. Дания стана деветата държава, където на 21 юни държавната енергийна агенция обяви първо ниво - “ранно предупреждение”, поради притеснения от спиране на газа от Русия. Такова предупреждение е обявено и в Нидерландия. ЕС има правила за предотвратяване и реагиране при прекъсване на доставките на газ, които идентифицират три нива на криза: ранно предупреждение, предупреждение и извънредна ситуация.

От държавите-членки се изисква да разполагат с планове за това как ще се справят с въздействието на прекъсване на доставките на трите кризисни нива.

Според енергийни експерти, самият факт, че от “Газпром” е обявен планов ремонт от 21 до 28 юни на “Турски поток” и заради годишното техническо обслужване на газопровода по тръбата се спира газът, е достатъчно притеснителен.

Не са оптимистични и новините от обявения търг от “Булгаргаз” на 20 юни, тъй като по неофициална информация са постигнати доставки за минимални количества.

Цената на газа за юли е неизвестна, но по-рисково е липсата на сигурни доставки, признаха още високопоставени източници от Министерския съвет пред “Труд”, които дадоха да се разбере, че имат “противоречиви сигнали за проведените разговори от енергийния министър Александър Николов в Баку за доставките на азерски газ”.

Тестовете по трасето на интерконектора с Гърция се провеждат в момента, но далеч не е сигурно, че регулярни доставки ще започнат от 1 юли.

“В интерес на истината, трябва да се включим заедно с останалите държави за ранното предупреждение, защото има индустрии като стъкларската или керамичната, за които им трябва време да спрат мощностите на газ, в противен случай пещите ще се напукат и щетите са невъзстановими”, заявиха пред “Труд” енергетици.

Както” Труд” вече съобщи, фючърсите на газ, които са свързани с TTF, се покачиха над 130 евро за мегаватчас в края на миналата седмица, което е рекорд от началото на март.

Топ 15

Заводите са най-големи потребители

Около 15 компании формират голяма част от потреблението на газ от индустрията у нас, се казва в доклад на Института за пазарна икономика. Най-големият индустриален потребител на газ е “Неохим” в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ - около 3-3,5 TWh годишно. След “Неохим” по потребление на газ идват стъкларските заводи. Това са най-вече “Тракия Глас” в Търговище и “БиЕй Глас” със заводи в София и Пловдив.

След водещите стъкларски заводи по потребление на природен газ идват и представителите на тежката индустрия: “Стомана Индъстри”, “КЦМ 2000”, “София Мед” и “Алкомет”.

Напред в класацията по потребление на природен газ са и “Биовет” и “АДМ Разград”, както и компании като “Калцит”, “Златна Панега Цимент”, “Свилоцел” и “Рока България”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"