Българинът, стоварил бутафорни украински ковчези на Айфеловата кула, участвал и в друга провокация

Пуснали тримата задържани за демонстрацията във Франция 

Българинът, стоварил бутафорни украински ковчези на Айфеловата кула, участвал и в друга провокации, твърдят разследващите във Франция. Следователи подозират, че зад проявите стои руска намеса. Тримата задържани вече са вън от ареста.

Детективите казват, че заподозрените изглежда са свързани с банда, отговорна за вандализма на Мемориала на Холокоста в Париж миналия месец. По думите на Стефан Сежурне, министър на външните работи на Франция, по този начин Кремъл се опитва да дестабилизира и раздели страната му. 

Последният инцидент стана в събота, когато микробус с българска регистрация беше заснет да спира близо до Айфеловата кула. Двама мъже излязоха и поставиха пет ковчега на пътя. Те бяха покрити с френски знамена, носеха думите „френски войници на Украйна“ и съдържаха торби с гипс с приблизително същото тегло като човешко тяло.

Шофьорът, който е български гражданин, е задържан. Той казал на детективите, че е пристигнал от България тази сутрин. По първоначална информация мъжът е получил 40 евро за мисията. По-късно тази сума нарасна на 120 евро. Двамата му пътници, германец и украинец, твърдят, че са взели по 400 евро, за да участват в операцията с ковчезите. Те бяха задържани на гарата в Берси, чакайки автобус на Flixbus за Берлин.

Според съобщенията заподозрените в случая с ковчега са признали, че са били в контакт с българин, който е един от тримата мъже, заподозрени в друга провокация - появата на 35 червени ръце върху Стената на праведните в Мемориала на Холокоста в Париж.

И при този инцидент заподозрени също бяха арестувани на автогарата в Берси, докато чакаха друг автобус на Flixbus, но този път за Брюксел.

Политици от целия спектър първоначално приписаха вандализма на антисемитски групи, преди да отстъпят, когато Сежурне каза, че Русия е отговорна.

Символът на червените ръце е препратка към Интифадата през 2000 г., когато палестинци, които присъстват на погребението на мъж, убит при сблъсъци с израелските сили, нахлуха в полицейски участък и линчуваха двама резервисти от IDF, преди да осакатят телата им. Един от линчуващите беше заснет да размахва окървавени ръце, припомнят от The Times. 

Стената на праведните съдържа имената на повече от 3900 души, спасили евреи по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

В това, което сега се смята за друга руска каскада, 250 звезди на Давид бяха изобразени върху стените около Париж три седмици след атаката на Хамас.  Двама нелегални молдовски имигранти бяха арестувани, единият, докато се опитваше да хване автобус на Flixbus за Брюксел. Те казаха на френската полиция, че им е платено от молдовски бизнесмен, който някога е бил кандидат за проруска политическа партия.

Вестник Le Monde се сдоби с документи на френската полиция, идентифициращи ФСБ като отговорна за изобразяването на звездите на Давид.

Според кореспондента на NOVA във Франция Петя Желева атаките от страна на българи във Франция стават все по-чести. 

„Късно снощи излезе информация, че тримата души, сред които и български гражданин, вече са освободени. Срещу тях няма повдигнати обвинения. Ще се търси кой е поръчителят на това деяние, което шокира както служителите на Айфеловата кула, така и френската полиция”, обясни тя. 

Версията на тримата мъже е, че са стоварили ковчезите пред Айфеловата кула с цел припечелване на пари. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"