Как да запазим храната свежа за Нова година

Не мийте и не режете продуктите предварително

За да избегнете ненужна суета и да свършите всичко навреме, можете да купите храна за празничната трапеза предварително, стига да знаете как да я съхраните правилно.

По-скромно с покупките

Новата година традиционно е придружена от пищна трапеза. За съжаление, обикновено купуваме много повече храна, отколкото ни е необходима. Това е най-честата грешка. Излишъците стоят дълго в хладилника и постепенно се развалят. Отидете до магазина с ясен план и ако вече сте купили твърде много, поставете го във фризера и го използвайте по-късно.

Месо

Тук всичко е просто - можете да го купите предварително и да го съхранявате във фризера. Нищо няма да му стане там дори след месец. Между другото, месото може да се маринова и замрази директно в марината - ще си благодарите по-късно.

Червен хайвер

За да не плащате по-скъпо за любимия си деликатес, можете да го купите предварително и също да го замразите. Един ден преди да направите сандвичи, извадете хайвера от фризера и го поставете в хладилника, за да се размрази бавно.

Желирано месо

Обикновено се приготвя предварително. Може да се съхранява във фризер дълго време, а в хладилник - не повече от няколко дни. Но всичко зависи от метода на готвене. Ако домакинята отделя с ръце продуктите, в желираното месо могат да попаднат бактерии, което съкращава срока на годност. По-добре е да използвате вилица и нож. След това съставките трябва да се залеят с бульон и да се варят малко. Така ястието ще издържи много по-дълго.

Сельодка

Може да се съхранява във фризера, но не повече от месец, в противен случай ще граняса. Безопасно е да стои в хладилника до 10 дни, ако я поставите в растително масло.

Нарязани продукти

Не бързайте да режете нищо предварително, за да не изсъхнат продуктите (сирене, колбаси). Или ги нарежете и веднага увийте в стреч фолио.

Зелена салата

Важно е да не се мие предварително, а само непосредствено преди употреба. В противен случай ще се развали много бързо от влагата. Ако трябва да измиете листата от маруля, важно е да ги оставите да изсъхнат, след това покрийте съда за съхранение с хартиени кърпи, добавете зеленчуците, покрийте с друг слой хартиени кърпи и накрая сложете капак. Благодарение на тази опаковка салатите могат да се съхраняват в хладилник повече от седмица.

Подредете хладилника

Съхранявайте месото на долните рафтове, зеленчуците и плодовете в чекмеджетата, сосовете и подправките на вратата. Можете да съхранявате масло и сокове близо до вратата, тъй като те издържат на температурни промени при отваряне на хладилника.

Горният рафт е най-подходящ за полуфабрикати, млечни продукти и сосове. Киселото мляко и изварата могат да се държат обърнати, за да се създаде вакуум и да се предотврати развитието на бактерии.

Средната част е чудесна за мляко, варено месо и остатъци от храна. Суровите яйца трябва да се поставят на горния или средния рафт. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"