Как да сварим перфектното кафе

10 съвета за чудесна ободряваща напитка

Добро утро! Да, ама – не, ако няма добро кафе. Как да сварим перфектното сутрешно кафе в домашни условия? Допитахме се да неколцина специалисти и подбрахме 10 от ценните съвети, които те ни дадоха:

Чиста вода

За да сварим вкусно кафе, преди всичко ни е необходима чиста вода. Тутакси забравете за вода от чешмата, ако държите напитката да е ароматна и примамлива. Най-подходяща е чистата изворна вода, защото минералните води съдържат множество примеси, които променят непредсказуемо вкуса.

Не бързайте

Бързото кафе е срам за майстора. Истинското турско кафе се вари в джезве. Винаги из­­пол­­звай­­те най-малкия и ма­­ло­­­мощен котлон на печката. Разбираме, че сутрин бързате и искате да отпиете първата глътка колкото може по-скоро, но истината е в обратната посока – запомнете, хубавото кафе се вари дълго.

Джезве с тясно гърло

Ако държите да сварите вкусно кафе, използвайте само джезве с тясно гърло. Това допринася ароматът на напитката да е многократно по-интензивен.

Добавете сол. Да, да – именно сол

Не чаена лъжичка, разбира се. Просто една щипка. Солта не бива да се долавя в цялостния вкус на кафето. Нейната роля е да отключи ароматите на останалите съставки. Проверете и ще се убедите сами.

Джинджифил

Сложете съвсем малко, една щипка джинджифил и моментално ще усетите разликата, уверяваме ви. И солта и джинджифилът се слагат в кафето, преди да сте го залели с водата.

Захар

Използвайте само кафява захар, количеството зависи от вашия вкус. Добре е да не е прекалено много, че лъжичката да стои права в чашата, ако я пуснете.

Смилането

Експериментирайте със степента на смилане. Твърди се, че едро смляното кафе отдава по-силен вкус. На някои пък им харесва кафето да е ситно смляно. Въпрос на лични предпочитания, но наистина има разлика във вкуса според големината на частиците.

Да не кипва

Това е основно правило: не позволявайте на кафето да кипне. Издебнете го в мига, когато започне да се надига и тутакси го дръпнете от котлона. Изчакайте го да спадне и повторете тази процедура три пъти. Ако каймакът се разкъса, целият аромат, събран отдолу, отлита във въздуха.

Кафе на зърна

Решили сте да сварите вкусно кафе? Използвайте само качествено кафе на зърна, което е най-добре да смелите непосредствено преди приготовлението му.

Дайте му да отдъхне

Не е нужно веднага да разливате кафето по чашките. Позволете му да отдъхне поне 30 секунди. Така напитката придобива по-еднородна консистенция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"