Как може млякото в кафето да помогне за здравето

Ново изследване установи ползва от пиенето на кафе с мляко. Причината е в техните съставки. Когато полифенолите от кафето се свържат с аминокиселините от млякото, се наблюдава засилване на антиоксидантния и противовъзпалителен ефект.

Проучването е дело на учени от Университета в Копенхаген, Дания. Изследват се ефектите от свързването на полифенолите с протеините в месни продукти, мляко и бира. Публикувано е в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Фокусът на проучването пада върху кафето, тъй като полифенолите в него имат по-проста структура от тези, които са в зеления чай например. Полифенолите имат важно значение, защото намаляват оксидативния стрес в тялото, имат противовъзпалителни функции и допринасят за противодействието срещу процеса на стареене.

Една от аминокиселините, открити в млякото, е цистеин. В резултат от проучването става ясно, че когато той се свързва с полифенолите в кафето, възпалителния отговор намалява.

Кафето и млякото по отделно също имат полезни влияния. Кофеинът и танините, които се съдържат в първата спомената напитка, допринасят за увеличаване на активността на мозъка и нервната система. Помагат за по-добра концентрация и съответно работа, за справянето със сънливостта и засилват паметта. Млякото съдържа полезни вещества като калций и фосфор, което се отразява добре на костите. Консумацията му помага за работата на червата. Антиоксидантите от своя страна помагат за повишаване на устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Освен това, кремообразната структура на млякото с кафе създава усещане за ситост и може да помогне да се храните по-малко и да отслабнете.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Силвия Аризанова

Този уебсайт използва "бисквитки"