Резултатите от проучване на учените се оказват добра новина за любителите на какаото, които имат високо кръвно налягане. Те показват, че какаовите флаваноли могат да намалят артериалната скованост и кръвното налягане, но само ако е високо. Изследването е публикувано в Frontiers.
Известни са редица начини как да се понижи естествено високото кръвно налягане. Това може да стане чрез промяна в начина на живот, повече физически упражнения или здравословно хранене. Така в менюто си може да включите и продукти с високо съдържание на какао.
Правени са и други проучвания, които установяват тази полза на какаото, но те са извършени при други условия и в контролирана среда. В новото изследване целта е да се проследи ефекта в ежедневния живот.
В проучването участват едва 11 здрави възрастни хора, които получават редуващи се капсули с какаов флаванол и плацебо. Това се случва в продължение на осем дни. Следени са стойностите на кръвното налягане, сърдечната честота и скоростта на пулсовата вълна. Чрез последната се измерва артериалната скованост.
Участниците в експеримента са измервали своите показатели на всеки половин час през първите три часа след приемането на капсулата, което е ставало сутрин на закуска. След това са го правели на всеки час в продължение на дванадесет часа през деня.
Така се доказва ефекта от какаовите флаваноли за понижаване на кръвното налягане и намаляване на артериалната скованост. Има притеснение, дали те могат да повлияят по-силно и да снижат повече от нормалното кръвното налягане. Оказва се, че няма повод за притеснение. Какаото има по-слабо въздействие, когато кръвното е ниско.
Недостатък на проучването е малкия брой участници в експеримента. Освен това не са взети предвид много други фактори, които могат да окажат влияние, като начин на живот, физическо натоварване и др. Тъй като случаят на всеки човек е индивидуален, може да има различна сила на въздействие върху организма или странични реакции. Затова и учените препоръчват да се търсят варианти за индивидуален подход въз основа на персонално наблюдение на показателите.