Какво видя шефът на МААЕ в АЕЦ "Запорожие": Гроси публикува кадри на разрушенията от войната (ВИДЕО)

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че охладителна кула в атомната електроцентрала Запорожие в Украйна е била тежко повредена при пожар миналия месец и вероятно ще трябва да бъде разрушена, информира Reuters.

Гроси направи коментарите в сряда по време на петото си посещение в централата, която беше превзета от руските сили малко след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно в атаки на централата и че има риск от ядрена авария. Той публикува видео в платформата X, в което оценява щетите, докато е вътре в охладителната кула.

„До днес не успявахме да стигнем до тази точка горе в кулата, така че можем много по-ефективно да оценим нанесените щети“, каза Гроси, носещ шлем и бронежилетка на кадрите. „Тази голяма конструкция не може да се използва в бъдеще, така че вероятно ще бъде разрушена в един момент“, посочи той. Пожар избухна в кулата на 11 август, като Русия и Украйна се обвиняваха взаимно за действията, довели до огнената стихия. 

Тогава Гроси описа инцидента като една от няколкото "безразсъдни атаки", но не приписа отговорността на никого.

Запорожката централа в Югоизточна Украйна е най-голямата в Европа с шест реактора и в момента не произвежда електричество. Необходима е външна енергия, за да се поддържа ядрения материал охладен и да се предотврати инцидент. Във видеото се вижда още как Гроси инспектира водна помпена станция. Той посети и хранилище за ядрено гориво. 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев във вторник и каза, че нещата в Запорожие са „много крехки“. Инспектори на МААЕ са разположени от средата на 2022 г. Гроси посети атомната електроцентрала Курск в Южна Русия миналата седмица. Тогава той предупреди, че има опасност от ядрена авария там, тъй като украинските сили, които започнаха нахлуване в района на Курск миналия месец, са само на 40 километра, припомня Digi24.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"