Какво знаем за най-смъртосната стрелба в гимназия в САЩ тази година, учителка от Румъния е сред жертвите

53-годишната учителка по математика Кристина Ирими е сред жертвите на въоръженото нападение в гимназията в американския щат Джорджия. Няколко румънци, живеещи в Америка, посочват, че учителят е от румънски произход и са изпратили съболезнователни съобщения. Информацията все още не е потвърдена от МВнР на Румъния, пише Digi24.

„Преподавах заедно с г-жа Ирими. Винаги беше пряма и наистина се интересуваше от работата си. Изпращам молитви и любов към всички“, пише в коментар, оставен във „Фейсбук“ от румънка, установила се в САЩ. 

„С огорчени сърца съобщаваме, че нашата любима учителка, съпруга, дъщеря, приятел Кристина Ирими ни напусна“, се посочва още на страница в GoFundMe, чрез която се искат средства за подпомагане на семейството на Кристина Ирими с разходи за погребение, като се казва и че „всякаква подкрепа за това семейството и общността може да се наложи да преодолеят тази трагедия“. 

Страницата GoFundMe беше стартирана от базирания в Сувани, Джорджия Корнелиу Капрар, който казва за Кристина Ирими, че е била „изключителен член на румънската общност в Атланта“. До момента са събрани 1000 долара.  

„Животът й беше прекъснат от трагичното събитие, което се случи в гимназията й в Уиндър, Джорджия. Животът й беше посветен на оформянето на умовете и сърцата на учениците и общността“, пише още на посочената страница. 

В публикация във "Фейсбук" Руксандра Тоциту, друга румънка, установена в САЩ, изпрати своите съболезнования на семействата на жертвите на въоръженото нападение в гимназията.

„Първи загина румънски учител по математика. Нека почива в мир“, е коментарът на друг румънец към един от постовете на Руксандра Тоциту. Името на Кристина Ирими се появи в прессъобщението, изпратено от властите в Джорджия, обявявайки 4 жертви след въоръженото нападение, извършено в гимназията Апалачи в Уиндър.  

На сайта на гимназията няма допълнителна информация за жената, освен че е учител по математика. 

Жертвите на атаката в САЩ

Според CNN и други американски медии четирима души са загинали при въоръженото нападение в гимназията Апалачи в Уиндър, Джорджия. Освен Кристина Иримия, става дума още за Кристиан Ангуло и Мейсън Шермерхон - и двамата ученици на 14 години, както и учителя Ричард Аспинуол. 

Както съобщава USA Today, Аспинуол също е бил учител по математика и треньор по футбол в гимназията. „Той беше прекрасен баща и мъж. Той обичаше двете си малки момиченца и жена си. Той просто обичаше футбола и беше уважаван в тази област“, ​​описа старши треньорът на тима Майк Хенкок. Мейсън Шермерхон беше млад мъж, страдащ от аутизъм, описван от приятели и семейство като дете по душа, което предпочиташе да чете, да разказва вицове, да играе видеоигри и да посещава Disney World, според чуждестранни медии.

Кристиан Ангуло е описван като "тих, сладък" млад мъж, който се грижи за близките си, според страницата на сестра му в GoFundMe, чрез която семейството иска да събере средства за погребението му.  

Нападателят е бил в полезрението на властите 

14-годишният Колт Грей откри огън в гимназията в Джорджия, убивайки четирима души и ранявайки други девет. Той влезе в полезрението на американските власти, след като през 2023 г. те получиха анонимни сигнали за заплахи, които момчето било публикувало онлайн. 

Шериф Джъд Смит описа атаката като "чисто зло" и каза, че полицаите са пристигнали минути след получаване на обажданията на 911 в точно в 10:20 ч. сутринта местно време. Двама полицаи, назначени в училището, "незабавно задържаха заподозрения", обясни шерифът, добавяйки, че момчето "се е предало незабавно". 

„Той стреля поне 10 пъти. Студенти описаха сцени на хаос след постъпили сигнали за нападател в кампуса. Лайла Саярат, съученичка на нападателя, каза пред CNN, че той е напуснал стаята в началото на час по алгебра. После се върнал и почукал на вратата, която се била заключила автоматично, но друг ученик отказал да го пусне, след като забелязал, че има пистолет, каза момичето. 

Лайла каза пред CNN, че след това стрелецът отишъл в съседната класна стая, където започнал да стреля. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"