Какво не бива да готвим в микровълновата

Бомба със закъснител

Някои продукти експлодират, други стават канцерогенни

Микровълновата печка е удобно изобретение, без което животът на съвременния човек е немислим. Можем да сгреем всичко само за няколко минути. Има обаче продукти, които в никакъв случай не трябва да поставяме в този уред – не толкова заради техниката на безопасност, колкото заради нашето здраве.

Не се препоръчва да затопляте твърдо сварени яйца в микровълнова фурна. При нагряването вътре в тях се образува пара, която не може да излезе и предизвиква истинска експлозия. Това може да се случи както по време на процеса на нагряване, така и при изваждане на яйцата, когато отварянето на вратичката създава рязка разлика в температурата и налягането.

По-добре да се откажете от навика да размразявате месо в микровълнова фурна, тъй като нагряването е неравномерно. Оказва се, че някои части от парчето месо ще се размразят, а останалите, по-големи, ще останат ледени. Редовната консумация на размразено по този начин червено месо може да доведе до развитие на рак на стомаха и червата. Най-безопасният и ефективен алтернативен начин за размразяване на месни продукти е да ги поставите в херметически затворена торбичка в топла вода и да ги оставите там за няколко часа. Ще отнеме повече време, но ефективността на такава процедура е няколко пъти по-висока.

Любителите на целината, цвеклото, репичките, морковите и спанака също не трябва да затоплят тези храни в микровълновата. По-добре е да готвите ястия от тях в обикновен тиган. Тези зеленчуци съдържат нитрати, които при нагряване от микровълнова радиация могат да се превърнат в нитрозамини, а те имат опасен канцерогенен ефект.

Ако на някой случайно му хрумне да затопли грозде в микровълновата, трябва да знае: абсолютно е невъзможно. Под ципата на гроздето има твърде много вода, така че при нагряване веднага се образуват водни пари, които могат да експлодират само за минута.

Много майки изцеждат и съхраняват млякото си в хладилника, като го изваждат и загряват в микровълновата, когато дойде време за хранене на бебето. Важно е да знаете, че нагряването става неравномерно. Ето защо, ако поставите мляко в микровълновата, рискувате да изгорите небцето и устата на бебето, тъй като част от течността може да е твърде гореща. Освен това нагряването в бутилка, направена от неподходящ материал (пластмаса), може да доведе до отделяне на опасни канцерогени в млякото.

Дори обикновената питейна вода може да бъде много опасна, стоплена в микровълнова печка, и да доведе до изгаряне. Когато цялата маса се нагрява едновременно, кипенето настъпва мигновено, като внезапна експлозия.

Не използвайте микровълновата фурна за супер охладени диетични напитки. При нагряване съдържащият се в тях заместител на захарта (най-често аспартам) се превръща във формалдехид, който е изключително вреден за здравето. Често го сравняват с арсен. Първите признаци след отравяне са неприятни - главоболие, замаяност, обща слабост, бледност, гадене, задух, кашлица, коремна болка.

Лоши новини за работещите в офис: храната в пластмасови съдове, загрята в микровълнова фурна, може да причини ендокринни проблеми и да действа като катализатор за развитието на рак. Пластмасата се нагрява и освобождава канцерогени, фталати и диоксини, които проникват в храната. С течение на времето това разрушава имунитета и провокира сериозно заболяване.

Важно е да погледнете маркировките на дъното на пластмасовите съдове: ако символът на микровълновата е зачеркнат, е забранено използването им за нагряване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"