Какъв вид паста сте според зодията

Овен

Спагети ал помодоро

В кулинарните въпроси Овните рядко са известни със своята изтънченост. Затова спагети ал помодоро идеално описва тази зодия. Лесно е да се досетите, че в превод от италиански al pomodoro означава обикновен „домат“. Този вид паста е основно ястие в италианските домакинства, особено през летните месеци, когато доматите са в своя пик. Добавянето на пресен босилек и щедро количество настърган пармезан издига пастата, добавяйки пластове вкус и аромат, които са типично италиански. Въпреки простия набор от съставки, резултатът е изключително апетитно ястие, което се приготвя много бързо и лесно. Именно това пленява енергичните, смели и нетърпеливи Овни.

Телец

Паста със сос песто

За да направите традиционно песто, трябва да нарежете на ситно клончета и листа босилек. Това зелено растение отговаря на основните черти на Телеца. Босилекът се свързва с богатство и просперитет, към които се стреми тази зодия през целия си живот. Много хора вярват, че ако носите лист босилек в портфейла си, той със сигурност ще привлече пари. Ако го скриете в бъркотията на работния плот или бюрото си, клиентите няма да имат край. А ако поставите стрък босилек в ръката на любимия си, това ще покаже (в зависимост дали клонката увяхва или не) дали той е добродетелен партньор или само си губите времето. Към сварената паста и пестото се настъргва пармезен и ястието е готово.

Близнаци

Качо е пепе

Близнаците са под закрилата на мъдрия Меркурий. Планетата е кръстена на Бога на комуникацията, търговията и хитростта, покровител на крадците, пастирите и пътниците. Според легендата пастата Качо е пепе е измислена от номадски пастири, които прекарвали последния пролетен месец и началото на лятото, пасейки овце в Апенините. За храна се нуждаели от нещо евтино, нетрайно и лесно за приготвяне. Затова те често вземали тестени изделия и черен пипер със себе си. Тези продукти, съчетани с овче сирене или вкусен узрял кашкавал, правят възможно приготвянето на просто великолепно ястие. В Рим спагетите Качо е пепе са институция - нещо като Колизеума на римските ястия.

Рак

Вкусни равиоли

Равиолите са ястие, което напълно описва Раците. Тук всичко е просто: както деликатния пълнеж се крие в еластичното тесто, така и представителите на този знак са свикнали да пазят чувствата си в себе си, съхранявайки ги под уютен слой недоверие. Но пълнежът, който е най-близо до тях, е морски дарове (мекотели и членестоноги). Рецептата за това ястие варира в зависимост от приливите и отливите, времето на годината и настроението на самия готвач. След оформянето те могат да бъдат сварени, пържени или задушени в сос. Вкусът им е променлив като самата Луна, която управлява Раците. Равиолите са едно от най-обичаните ястия в Италия и се приготвят във всеки дом в страната.

Лъв

Фетучини Алфредо

Лъвът се управлява от Слънцето, така че представителите на този зодиакален знак са владетели на човешките сърца, неспокойни романтици и брилянтни лидери. През 1908 г. съпругата на римския готвач Алфредо ди Лелио ражда наследник, но много отслабва и тогава грижовният Алферо отива в кухнята, за да приготви нещо лесно смилаемо, но същевременно засищащо за своята любима. Като истински ценител на въглехидратите, той сварява фетучини, след което ги полива обилно с масло и пармезан. Накрая мъжът редовно чете молитва към покровителя на младите майки. Инес се възстановява и ястието й харесва толкова много, че двойката веднага го включва в менюто на семейната си тратория.

Дева

Макарони със сирене

Девата е знакът на оптимистичните отшелници. Макарони със сирене е предпочитано ястие от Кевин Маккалистър, уединения герой от филма „Сам вкъщи“. Трябва да се отбележи, че известният американски актьор, който изигра главната роля във лентата, също е Дева. Кой друг, ако не представител на тази зодия с радост би пожелал цялото му семейство да изчезне за известно време. Да пиете мляко от чаша за вино, да гледате любимите си филми, да ядете паста със сирене в благословена самота – нима това не е празник за душата и тялото ви? Ако желаете да си подсладите живота, към сварените макарони и натрошеното сирене може да добавите разтопено масло и няколко лъжици захар. 

Везни

Спагети с кюфтета

Везните се управляват от Венера, планетата на любовта и естетиката. Този знак е за партньорство, което е отразено в емблематичната сцена със спагети от популярния анимационен филм на „Дисни“. В историята „Лейди и Скитникът“ двете кутрета са като две страни на един и същи архетип Везни (кокетен аристократизъм и безразсъден флирт). След това героите случайно се целуват над чинията със спагети и малки кюфтенца. Уолт Дисни почти изрязва тази сцена, смятайки идеята за кучешко хранене по-скоро забавна, отколкото романтична. Но накрая любовта побеждава! Спагетената целувка е пример за любовен трепет и истинска срамежливост в продължение на много десетилетия.

Скорпион

Паста ала Норма

Родена в Катания, гордост на цяла Сицилия, паста ала Норма съдържа традицията и всички вкусове на Средиземноморието. Това е типично сицилианско ястие, приготвено от смлени домати, печен патладжан и прясна рикота. Акцентът тук е пикантният патладжан. А Скорпионите, както знаете, са известни със своя остър ум, понякога горещ нрав и просто очарователна енергия. Тези качества впечатляват едни, плашат други, но определено няма хора, които да са безразлични към лудориите на Скорпионите. Към всичко това трябва да се добави, че италианският композитор Винченцо Белини, написал известната опера „Норма” (откъдето идва и името на ястието), също е бил зодия Скорпион. 

Стрелец

Сочна лазаня

Стрелец е знакът на експанзията. В най-добрия случай тя се проявява в материално изобилие, а в най-лошия - в излишък от емпирична тирания. Точно както лазанята може да се нарече резултат от завоевание. Първоначално ястието е измислено от гърците, но римляните, които ги атакуват постоянно, си присвояват рецептата, като в същото време съчетават естетическите традиции, пантеона на боговете и философията на управлението. Оттогава рецептата за лазаня е адаптирана многократно и възприета от други народи, но ястието е запазило богатството на вкуса и безупречната си репутация. Класическа рецепта за лазаня ала болонезе е с богат сос с кайма, сирене моцарела и пармезан.

Козирог

Спагети путанеска

Козирогът е знакът на неспирния труд и производството. В превод спагети путанеска означава „спагети по путански“ – това е просто и много бързо ястие от паста, домати, маслини, аншоа, каперси, чесън и билки. Според легендата, в духа на предприемчивия Козирог, неаполитанските труженички в любовната индустрия примамвали мъжете при тях, а по време на почивките им приготвяли вкусни спагети путанеска. От този кулинарен трик приходите на проститутките ставали все повече и повече. Това е най-скандалното ястие в Италия. Оригиналната рецепта се оспорва между Лацио и Кампания, но е толкова добра, че бързо е станала добре позната в цялата страна и дори извън нейните предели.

Водолей

Спагети карбонара

Водолеите се управляват от две планети: жестокият, но справедлив Сатурн, и експлозивния Уран. Енергията на тези две небесни тела е идеално съчетана с такъв кулинарен шедьовър като спагети карбонара. В класическия вариант ястието се приготвя с бекон и сос от яйца, сирене и смлян пипер. Някои от водещите готвачи обаче предлагат компромис: традициите в кухнята могат лесно да съжителстват с желанието за експериментиране. По този въпрос е важно да си позволите максимална свобода, която Водолеите обичат толкова много. Тази рецепта е типична за областта Лацио около Рим. Била е предпочитана рецепта за овчарите в Апенините, които я готвели при полеви условия.

Риби

Сладки спагети

Коледният филм "Елф" с чаровният герой Бъди е пълно отражение на Рибите. Въпреки факта, че Бъди Хобс е ученик в сиропиталище с доста трудна съдба, той отлично знае как да живее и обича с цялото си сърце и душа. Очарователния елф с луди странности яде сладки спагети със зърнени храни и кленов сироп, маршмелоу и бонбони за закуска. Подправя всичко с надежда, забавление и нестихващ ентусиазъм. Между другото, собственикът на закусвалня в Чикаго, вдъхновен от лудориите на Бъди, преди години включва това ястие в празничното си меню. Сладките спагети може да се приготвят както познатите у нас макарони на фурна. Акцентът тук е яйчно-млечния сос, подсладен със захар.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"