Какъв е самолетът L-39ZA „Албатрос“, който катастрофира край „Граф Игнатиево“ (ВИДЕО)

Учебно-тренировъчен самолет L-39ZA "Албатрос" катастрофира при подготовката на утрешните демонстрации за авиошоуто в Граф Игнатиево.

Какъв е самолетът L-39ZA „Албатрос“

„L-39ZA „Албатрос“ е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и напреднало летателно обучение, както и за първоначално обучение и усъвършенстване на летателните умения на екипажите по бойно използване“, посочват от Министерството на отбраната.

На 17 септември 2016 г. България чества 30-ата годишнина на L-39ZA „Албатрос“. Министерството на отбраната публикува видеоклип, с който я отбелязва.

Българската поръчка за този тип самолети датира от 1985 г. – общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили.

Първата от тях е от състава на втори и учебно-боен авиополк (УБАП), базиран на летище „Каменец“.

Тя получава 12 самолета през 1986 г. и още няколко през 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39 ZA през 1990 г. През 1987 г. е доставен и тренажор TL-39, монтиран във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, коментира авиофорум „Гражданска авиация“.

Първата група български пилоти – общо 10 души, както и инжерено-технически състав, заминават на курс за приучване на новия самолет през март 1986 г.

Той се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в Кошице.

Курсът е с продължителност два месеца. През месец май летателният и инженерно-техническият състав са допуснати до полети и експлоатация на самолета с отлични резултати.

Първият L-39Z A с борден номер 827 каца на българска земя и е зачислен в 2-и УБАП, летище „Каменец“, на 1 септември 1986 г.

Новият самолет служи за замяна на остарелите самолети за повишено летателно обучение УМиГ-15 и МиГ-17 в една от ескадрилите на 2-и УПАБ, а другата по това време лети на МиГ-21. След извеждането от въоръжение на МиГ-21, и двете ескадрили на полка в „Каменец“ са превъоръжени с L-39 ZA.

През юни 2006 авиобаза „Каменец“ е закрита и самолетите са включени в състава на новообразуваната Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"