Кали: Джокович със сигурност разби клишето „чалгар“

 

Тези, които наричат Джокович „чалгар“ - да се опитат да го достигнат

На Сан Ремо изпълниха „Луда за тобом“ за Ибрахимович, а у нас?!

Тъжно е, че младите не се забавляват с разговори и танци, а с балони

Роси Пейчева роди на 50, защо не и аз?!

Атрактивната Галина Иванова се превърна в една от най-популярните и хитови изпълнителки у нас с творческия си псевдоним Кали, даден й от Слави Трифонов. Тя се отличава от колежките си с това, че се изявява еднакво добре в различни музикални жанрове и има дуети, както със Стефан Данаилов, така и с Азис и Сашо Роман. Кали притежава дори диплома за преподавател по джаз, която получава във Виена, когато е едва 18-годишна. В австрийската столица тя пее в гръцка таверна в продължение на една година и има изява по националната телевизия ORF2. Малко след завръщането си в България, Кали сключва договор с БМК. Дебютният й албум „Вземи ме“ излиза през 1998 година и разбива всички рекорди по продажби. В него е включена и песента „4-4-2“, която става тотален хит и футболен химн. Преди две години излезе и най-новия албум на певицата „Калиграф“. Изпълнителката има трима сина – Георги, Марк и Александър, който е роден през 2014 година. Тя е от малкото ни музикални звезди, които имат диплома за магистър по психология от СУ.

- Кали, според теб, защо отказът на DJ Мартен да пусне любимото парче на Джокович – „Луда по тебе“, се превърна в тема №1 у нас през изминалата седмица?
- Защото това е една тема, която не трябва да бъде прескачана, а да бъде дискутирана все по-често. Аз съм човек, който обича да чете книги и мога да дам пример с книгите на Розмари Де Мео – „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, където е засегната темата за българщината и това кои сме, къде сме и към кой корен принадлежим. Потичат ми сълзите, докато чета тези редове: „Всички тия са българи, Райно! Всички до един! Не им се сърди, че не могат да го рекат. Не забравяй, че понякога Корена страшно боли! От срам, от гняв, от обида, от вековна рана незараснала… И те избират да се откажат от него. За да не боли, за да е по-лесно и си измислят друга приказка за друг корен. От туй не свършва света!“ По този повод, отказът на DJ Мартен е нещо заложено в нас – проблемът, че не е пожелал да пусне тази песен не е проблем на него, а на едно цяло общество, което се срамува да се нарече българи и се срамува да каже, че харесва попфолк. Аз никога не съм се срамувала от чалгата, както са ме обвинявали, а от това, че някои ходят на участия и не пеят, а пускат плейбек! Целият балкански народ около нас свири жива музика, а ние ходим с лаптопи…

- Ти как би коментирала ситуацията, че любимата песен на Джокович, в изпълнение на Камелия, не прозвуча на това събитие, въпреки молбата му?
- Като срамота и негостоприемство, за пореден път показваме, че сме сноби. Човекът - световен номер едно е дошъл да ни направи кеф, а ние не щем да му върнем жеста! Не знам, Мартен ли е, Мартин ли е диджеят, но съм виждала клипчета в социалните мрежи от Сан Ремо - как целият симфоничен оркестър свири на живо и посреща великия Ибрахимович с „Луда за тобом“! Това е песен на Лепа Брена и със сигурност Джокович си я поиска на български, за да ни направи кеф. Гледала съм и как Новак и другите сръбски тенисисти се радват след победата си в ATP Cup, като слушат „Луда по тебе“ на Камелия и вдигат българския трикольор, а ние не щем да му пуснем тази песен! Срамно, много срамно! 

- Освен, че сте колежки, с Камелия ви свързва и това, че и двете бяхте водещи на популярното предаване „Споделено със…“. В какви отношения сте с нея?
- Камелия е страхотна, трябваше и дует да направим! В много добри отношения сме с нея и я подкрепям почти във всичко, вкл. и в изказванията, които прави. Много ми допада това, че не се страхува да се заяви коя е и не плаща данък обществено мнение - успява хем да сподели щастието си с всички, хем да се съхрани да не й го разрушат. Също така, Камелия е от малкото певици, които правят своите участия на живо – била съм и мога да го потвърдя. Много е готина.

- А изненада ли се от хейта по адрес на Джокович, който веднага след въпросната случка бе нападнат по форумите с етикети, като „чалгар“ и „антиваксър“…
- Наистина ли? Не бях разбрала за това. Аз лично се възхищавам на хората като Джокович, които могат да живеят живота си по неговия начин – този човек с цялата си известност, успява да провокира само усмивки у хората, които го гледат. Тези, които го наричат „чалгар“, да се опитат да постигнат неговите успехи, да овладеят нивото на неговия интелект и умението му да разсмива публиката в неговия спорт и чак тогава да го категоризират. Моят среден син Марк, който е много интелигентно дете и добър математик, а какъв чалгар е - понякога чак мен ме хваща срам! (Смее се.)  Питам го защо, а той: „Музиката е средство за забавление, мен тази музика ме забавлява. Ти я слушаш, за да се разтовариш и изразходваш негативните си емоции.“

- Не е ли по-важно какъв велик спортист и стойностен човек, занимаващ се с благотворителност е Джокович, а не каква музика слуша?
- Разбира се, че е по-важно, ако взимаш пример от Джокович, би трябвало да следваш каквото ти харесва в него, а не другото. Ако не ти харесва попфолк, не слушай! Едва ли хора, които слушат попфолк, са това високо ниво публика, които ходят на тенис турнирите – може би те слушат класика, или джаз, но въпреки това тези хора не се интересуват каква музика слуша Джокович, те са там за друго. За нас, които сме му комшии, той трябва да е пример да не се срамуваме от това, което сме. Начинът на забавление на Балканите е различен, а Джокович със сигурност разбива клишето, че чалгара е пропаднал човек. Големи съдници сме у нас, само съдим и не можем да се зарадваме на успехите на другите. И аз бях много критична, но поисках да израсна, защото така не можеш да живееш в комфорт със себе си. Понякога попадам в компании, където коментират, че „младото поколение за нищо не става“, а аз ги питам на базата на какво го казват, каква им е статистиката и колко млади хора познават?! Те виждат лошото в тях, аз пък виждам хубавото и им цитирам успехите на младите ни хора по света – в математиката, химията, спорта, изкуството, световните университети... Те пак: „Ама те са малко…“ Изборът дали да видиш черното, или бялото е твой, така че по-добре гледай хубавото в хората. 

- Според теб, покрай скандала с „Луда по тебе“, Григор Димитров не остана ли малко в сянка, въпреки че той беше главният „виновник“, за да се случи това благотворително спортно събитие?
- За съжаление в България основно се раздухват негативните новини, а  Григор е супер и наистина трябваше да се наблегне повече на него, все пак ако не беше той, нямаше и Джокович да играе тенис тук. 

- Докосналите се до Джокович твърдят, че има изключително силна харизма на живо. А коя е личността, която теб лично те е впечатлила най-много със силното си излъчване?
- Майка ми! (Смее се.) Иначе, много силно ме впечатли Татяна Лолова. Стилиян Петров също – големец е и изключително добър човек, помага много – великан! Лепа Брена също е великанка - за първи път я видях като влезе в „Попското“ и замръзнах, а като се качи на сцената направо умрях - такова излъчване и харизма! И Йорданка Христова е изключително същество, при това земна и добра. Кога ще кажеш, че е на 81 години и то без корекции!

- Ти продължаваш да си сред най-харесваните ни певици. В момента работиш ли над нови песни?
- Да, имам четири нови песни. Баладата „Не зная как“ е по текст на Петя Радева, а музиката и аранжиментът са на Спас Лазаров – тежка, хубава песен. След „ШантавУ“, ще направим още един дует с Александра Панайотова, който е на тъжна и тежка тематика - за любовницата и съпругата. В него ще има и фючъринг на трети човек. Мисля, че много хора ще се припознаят в тази тема. Подготвям и дует със Силвестър Матееев – по-модерен вариант на „Спрях ли ти тока“. Радвам се, че по участия вече започнаха да ми искат да пея балади. Последната ми балада „Както трябва“, отново е дело на Ачо Проданов, след „Отначало“, която бележи голям успех и има над 200 000 гледания в ютюб. Ачо заслужава световна слава – уникален е! 

- Преди няколко месеца, ти пусна и песента „Нещастник“, която е с доста провокативен текст. Тя посветена ли е на някой конкретен мъж и ти самата прощавала ли си изневяра, като лирическата героиня в нея?
- Не - това, което съм изпяла, не бих го преживяла в личен план! Със сигурност са ми изневерявали, но не съм го разбирала, докато съм била с тях, а впоследствие. (Смее се.) Ако „един нещастник ме разплаква от години“, няма как да остана с него! Аз съм си тръгвала от връзки, но не съм била изоставяна.

- В момента има ли любим мъж до теб?
- Има си го от маса време. Не съм сама и не се крием, но и не се демонстрираме. 

- А имаш ли желание за четвърто дете?
- Никога не се отказвам, ако Господ е решил да ме дари с още едно, две, или пет - няма да ги върна! (Смее се.) Моите вече се разщъкаха, големият ми е казвал, че няма планове засега да ме прави баба, средният живее в чужбина, а мъничкото е една седмица при мен, една при баща си – така че, бих се радвала на бебешко присъствие. Какво й е на Роси Пейчева, която роди на 50?! И аз колко деца имам, хората не ги интересува – нито ги ангажирам да ми гледат децата, нито ме интересуват различните коментари, вкл. и за това как съм облечена, все пак не съм манекенка. Старая се да съм чиста и спретната.

- Завършила си психология – това с какво ти помага в живота?
- С нищо! Завършила съм „трудово-организационна психология“, а моята народопсихология е от работата ми – вече три десетилетия пея и съм се срещала с какви ли не персонажи! Аз съм от хората, които са се научили да го виждат този живот, да го оглеждат отгоре и отдолу и това ме учи. Моите грешки също са моя „психология“ - боли ме като сгреша и съжалявам истински. По отношение на това дали хората са добронамерени, или не, си оставам „патка“ и такава ще си умра! (Смее се.) Вярвам в хората, дори това понякога да ми носи щети.

- Прави ли ти впечатление масовата употреба на райски газ в заведенията у нас и какво мислиш за появата на нови професии, като балонеси и наргилисти?
- Прави ми впечатление - ужасно е! Нощният живот вади пари от употребата на тези балони. Грозно е, че отварят работни места за такива професии – убийци бих ги нарекла. Съжалявам, че младите хора не се забавляват с разговори и танци, а с допълнителни средства, като балони и наркотици. Супер неприятно е това и трябва да има тежки рестрикции. Имам познати, на които вкараха детето в затвора за един шамар, а този дето уби 57-годишната жена му дадоха същата присъда!!! Трябва да има сериозни наказания и за наркотиците. Много деца на мои близки вече пострадаха, защото употребата на райски газ вреди на психиката и води до шизофрении, неврози, или паник атаки – не са безобидни тези балони. 

- Ти изкушавала ли си се да пробваш и как се опитваш да предпазиш синовете си?
- Не! Опитвала съм единствено преди операция. Не мога да съм сигурна, че моите деца не са пробвали, но говоря открито с тях за наркотици, за алкохол и за секс, защото те трябва да са информирани за всичко. 

- На 2-ри октомври имаш рожден ден. Ще има ли голям купон?
- Тази година ще пропусна да правя такова парти, защото рождения ми ден се пада в сряда. Когато е в петък, или в събота е удобно за големи партита и ставаше „уау“, но сега смятам да го прекарам със семейството си. Това са хората, които са до мен, дори когато не ми е добре и имам трудности – хора, с които можем дори да се напсуваме и после да си простим. 

- Помага ли ти вярата в трудни моменти и случват ли ти се чудеса?
- Всеки ден ми се случва чудо – жива и здрава съм, както и всички, които обичам и това е чудо! Както и това, че всичко, което съм поискала в този живот ми се е случило! Чудото на живота е самият живот и няма какво да се чудите - живейте го - прекрасен е! Живейте собствения си живот, а не този на другите.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Светла Йорданова

Този уебсайт използва "бисквитки"