Калин Стоянов неприемлив за кабинета „Грънчарова-Кожарева“

Наесен президентът назначава двама съдии в КС, като промените в Конституцията отново ще са на дневен ред

Нормално е президентът да иска да има влияние, това му е работата, смята Антон Кутев

Големият въпрос е кой ще има влияние в новото правителство

По всяка вероятност министърът на вътрешните работи Калин Стоянов няма да намери място в новия служебен кабинет, който трябва да бъде обявен до дни от номинираната от президента Румен Радев за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева, научи “Труд news” от свои източници.

Припомняме, че основни апологети за отстраняването на Стоянов бяха от коалицията ППДБ с обвинения, че МВР шефът не е предотвратил купуването на гласове на предходните избори. Мотивът на президентът Радев, който се очаква да има значително по-силно влияние при реденето на имената за министри, обаче не е свързан с недоволството на “добрите сили”, а със съмненията за връзки между Стоянов и председателя на Движението за права и свободи Делян Пеевски, споделят неофициално хора от президентската институция.

Според бившия пиар на Министерски съвет по време на кабинетите на Гълъб Донев и Стефан Янев - Антон Кутев, е напълно нормално президентът да се опитва да наложи своя мироглед в следващия кабинет: “Президентът щял да натиска. Да, ще натиска. В края на краищата това му е работата като държавен глава - да натиска”.

Според Кутев обаче президентът няма да има “чак такова влияние” върху новия кабинет, защото в края на краищата кабинетът се избира от посочения за премиер. Самата Гръначрова-Кожарева била “добър счетоводител и почтен човек”, но това не е достатъчно, за да бъде добър премиер, смята той, като най-важното е да се състави балансирано правителство.
“Скамейката е много тясна и извращенията в Конституцията водят именно до тази ситуация. Иначе съм сигурен, че ако не бяха промените, президентът нямаше да избере г-жа Грънчарова-Кожарева”, посочи Кутев.

Калин Стоянов по-скоро няма да остане МВР шеф, смята бившият правителствен говорител: “Ако Грънчарова-Кожарева се опита да направи балансиран кабинет и да подаде ръка на всички, личността на Калин Стоянов по-скоро ще ѝ пречи. Смятам, че ще бъде сменен, но в това няма нищо лошо, нормално е при смяна на правителства да има и смяна на министри”.

Според политическия анализатор и бивш съветник на президента Радев - Слави Василев, с избора на Грънчарова-Кожарева държавният глава е показал, че се съобразява с промените в Конституцията, но същевременно ясно е заявил, че няма да бъде “кула на конци на конституционните законотворци”, избирайки премиер, за който никой не е предполагал и който няма да продължи политиката на Димитър Главчев.

А относно самите промени във върховния закон - съвсем скоро може да има ревизия що се касае до промените по отношение на служебните кабинети. “Има много голяма степен на вероятност този въпрос да бъде отново разгледан, защото 6 на 6 гласа означава паритет, че темата е отворена. И предвид на това, че мандатите на двама съдии от КС изтичат през есента и ще бъдат променени от президента, мисля, че въпросът със служебния кабинет отново ще бъде преразгледан в бъдеще и ще търпи промяна.”

Калин Стоянов по всяка вероятност няма да остане министър на вътрешните работи, смята Василев. Според него обсесията на ППДБ със Стоянов е заради лошия им изборен резултат. “Смяната на Калин Стоянов по-скоро съответства с тона, който зададе президентът Радев с избора на нов министър-председател”, подчерта Слави Василев.

Големият въпрос е какъв ще е съставът на новия кабинет и кои от министрите от сегашното служебно правителство ще останат на постовете си в бъдещото ново служебно правителство. Освен това - с оттеглянето на Главчев се овакантява не само премиерското кресло, а и това на външен министър, които два поста съвместява към момента той. Слухове твърдят, че дипломат номер 1 ще стане Иван Кондов, сегашен заместник-министър на външните работи и дипломат от кариерата.

Коментира се и, че длъжността си ще продължи да изпълнява транспортният министър Георги Гвоздейков, шефът на образователното ведомство Галин Цоков, както и културният министър Найден Тодоров, който е приет добре от почти всички страни. Под въпрос е дали финансовият министър Людмила Петкова ще влезе в новия кабинет, в същия казус е министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Проф. Александър Маринов, социолог и бивш председател на Стратегическия съвет към президента Радев, пред “Труд news”: Виждаме резултат от един изключително неуспешен експеримент с Конституцията

МВР шефът Калин Стоянов е логично да си тръгне, смята проф. Маринов

Грънчарова-Кожарева все пак е по-подходящият избор

Александър Маринов доскоро беше главен съветник на държавния глава.

Президентът увеличава влиянието си върху бъдещия служебен кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева само дотолкова, доколкото списъкът с възможни кандидати или т. нар. “домова книга” се увеличи с едно име. И сега може да избира. Димитър Главчев като биография е свързан с определена политическа сила, докато при сегашния кандидат няма такава явна политическа връзка. Така че по чисто формални принципи този вариант е по-подходящ за министър-председател. Логично е, особено при тази конституционна уредба, служебният премиер да си подбере екип, друг е въпросът с кого ще се съветва, нямам такава информация.

Иначе, що се касае до фигурата на вътрешния министър Калин Стоянов, то при него съмненията са не само за политически обвързаности, каквито са критиките на ППДБ, а и се чуха много твърдения, че МВР не е пресякло една изключително масирана активност за контролиран вот. В някои райони на страната това води до впечатляващи, странни и трудно обясними резултати. В този ред на мисли е нормално да се потърси някакъв друг вариант.

А относно останалите министри - времето е прекалено кратко, за да се направи преценка за тяхната работа. Някои от тях ги познавам - например имам много добро мнение за министъра на културата Найден Тодоров, който освен много свестен диригент е и много добър управленец и според мен е добре той да остане. Но това е преценка на министър-председателя. Подборът на хората в такова служебно правителство трябва да отчита проблемите, които се очертават. С промените в Конституцията станахме свидетели на един изключително неуспешен експеримент, при който министър-председателят не отговаря пред никого, а в същото време може да бъде зависим от всекиго. Надявам се това да се промени и да не се дават поводи да се смята, че има партийно влияние.

Служебното правителство трябва да реши три основни задачи, с които миналото не се справи. Първо - подготовката на честни, свободни и демократични избори. Второ - има сериозни притеснения отношение на публичните финанси. И тук вината не е на финансовия министър, а вината е в политическите решения, взети назад във времето. И трето - има много текущи въпроси, които трябва да се решават във връзка със сигурността, обществения ред, подготовката за зимния сезон.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"