Калин Стоянов поиска 4 оставки заради застреляния от детето си полицай: "Много тежък и крайно нелеп инцидент" 

"Недопустимо е присъствието на дете в тази зона, има си правила. Детето е било в стаята, където се преобличат колегите, където са шкафчетата. Въпросите са много, а именно за това как и по какъв повод едно 7-годишно дете се намира в едно от специализираните структурни звена на областната дирекция, как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие и много други обстоятелства. Детето и полицаят са били сами в помещението, не е имало други хора".

Това каза на брифинг в Пловдив вътрешният министър Калин Стоянов и поиска оставките на четирима полицейски началници заради трагичния инцидент, при който 7-годишно дете застреля баща си - полицай със служебното му оръжие в сградата на сектор "Специализирани полицейски сили" в Пловдив. Той уточни, че останалите полицаи в сградата само са чули изстрел, а когато отишли в съблекалнята, заварили детето с пистолет в ръцете, а мъжът бил прострелян.

"Най-напред искам да изкажа искрени съболезнования към близките на загиналия колега. За съжаление много тежък и крайно нелеп инцидент, при който животът си загуби наш опитен колега на 49 години. Това, което е разговаряхме с директора на полицията в Пловдив е да ме запознае повече с обстоятелствата, знаете че има образувано производство. Това, което знам, не е повече от това, което вие знаете", заяви вътрешният министър по повод трагедията.

"След това, което чух днес, а именно още факти и обстоятелства, аз съм на категорично мнение, че постовете трябва да бъдат освободени от началника на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР-Пловдив, началника на сектора "Специализирани тактически действия", а още в днешния ден, по образуваното дисциплинарно производство, съм отстранил от длъжност и началника на "Специализирани полицейски сили". Това са всички хора по вертикала. Разговарял съм с комисар Чернев, той ще освободи поста директор на ОДМВР-Пловдив", категоричен бе Калин Стоянов, който още вчера поиска от него да освободи поста. 

"Аз не бягам от отговорност. Малките компромиси водят до големи проблеми. С оглед на поемането и на морална отговорност аз ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност, въпреки че няма данни за лична моя персонална отговорност", каза директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов.

Продължава разследването на трагичния инцидент, с детето работят психолози.

TRUD_VERSION_AMP:12//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"