Калоян Паргов: Отношенията между България и Русия днес не са в най-ниската си точка

Мирът е водещият императив на днешния ден, категоричен е Паргов

Ако се върнем назад в историята, колкото и невероятно да прозвучи, отношенията между България и Русия днес не са в най-ниската си точка в исторически план.

В тях е имало освен истинска братска дружба, сътрудничество и взаимопомощ, но и влошаване, достигащо до точката на замръзване на три пъти - след Съединението на България през 1885 г., през Първата световна война и в преди финалната фаза на Втората световна война в началото на септември 1944 г.

Това каза д-р Калоян Паргов при откриването на юбилейната международна конференция „България – Русия. 145 години дипломатически отношения: история, състояние, перспективи“, на която СИНПИ е съорганизатор.

По думите му взаимоотношенията между двете страни винаги са се развивали в две плоскости.

„От една страна е била официалната политика, водена от управляващите на двете държави и политическите елити. Тя невинаги е била последователна и това се отнася за ръководните сили и на двете държави. Със сигурност някои от техните изказвания и решения са се възприемали и се възприемат и днес нееднозначно, много тежко и болезнено“ изтъкна Паргов и посочи, че от друга страна са искрените отношения между двата народа.

„Те датират много преди тези 145 години. Това са били неизменно отношения на особена душевна славянска близост и взаимна съпричастност, свързвани с православието“, отбеляза председателят на СИНПИ.

Той припомни, че само преди дни отбелязахме 130 години от първото издание на романа „Под игото“ на Вазов, в който се разказва как в предосвобожденска България се е говорило за „Дядо Иван“.

Според Паргов в по-далечното минало, през последните 35 години, а и към ден днешен, независимо от изпитанията, на които бяха и са подложени българският и руският народ, независимо от взетите стратегически решения от двете държави, независимо от пропуснатите огромни възможности за всички нас в Европа, днес можем категорично да кажем, че през тези 145 години за България ключово важни са отношенията с Русия.

„Дали това ще остане само исторически факт зависи от решения, които се вземат днес и ще бъдат взети в бъдеще от управляващите на нашите две страни, в контекста на развитието на отношенията в Европа и света“, счита той.

„Днес мирът е една от най-важните ценности, която е нужна на човечеството, а има дефицит. Светът е изправен пред риск от Трета световна война. Ето защо мирът е водещият императив на днешния ден“, категоричен бе Калоян Паргов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"