Камала Харис застрашавала сигурността на Запада

Демократката била непредсказуема и неопитна

Продължава с левичарския си активизъм

Тръмп изложил пределно ясно вижданията си

Ако перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом е предизвикала тревоги в Западния алианс, само си представете хаоса, който ще настъпи, ако през ноември Камала Харис стане следващият президент на САЩ.

Поне с Тръмп имаме представа какво да очакваме. По ключови въпроси, свързани със сигурността, като бъдещето на НАТО и войната в Украйна, Тръмп изложи пределно ясно вижданията си, макар и те да не съответстват на целите на други западни лидери.

Постоянните заплахи на Тръмп да изтегли Вашингтон от НАТО, ако другите държави-членки не плащат справедлив дял за текущите разходи на Алианса - заедно с твърдението му, че може да прекрати американската подкрепа за Украйна - доведоха до това, че според мнозина, нов мандат на Тръмп би представлявал екзистенциална заплаха за бъдещето на съюза.

Декларациите на Тръмп по тези и други ключови въпроси за отбрана със сигурност привличат вниманието, но много от тях са предназначени да генерират заглавия, за да стимулират кампанията му, вместо да бъдат точно представяне на неговите възгледи.

Относно НАТО, както каза Тръмп на Найджъл Фараж в скорошно интервю за GB News, бившият президент настоява, че остава ангажиран - стига другите държави-членки да изпълняват ангажиментите си по разходите за отбрана. Що се отнася до Украйна, има основания в твърдението на Тръмп, че руският президент Владимир Путин никога не би рискувал да нахлуе в Украйна през 2022 г., ако той бе начело в Белия дом по това време.

Изчислението на Путин, че няма да срещне сериозна съпротива от Запада, беше направено на базата на хаотичното военно изтегляне на САЩ от Афганистан през лятото на 2021 г. Това убеди руския лидер, че Западът не е сериозен в защитата на своите интереси.

Ролята на президента на САЩ Джо Байдън в организирането на тази катастрофа беше удобно пренебрегната в блестящите похвали, които получи, особено от либералните си мажоретки, след обяви решението си да се оттегли от президентската надпревара. Харис, от друга страна, е неизвестна величина, със сигурност - що се отнася до външнополитическите перспективи.

Трябва да се помни, че Харис не е имала сериозен опит във външната политика, преди да бъде избрана за вицепрезидент на Байдън. Нито пък времето, прекарано във вътрешната политика, й е донесло особени похвали.

Изглежда че основната причина, поради която Байдън избра Камала Харис през 2020 г., бе, че включването на лява активистка се възприемаше от демократичните активисти като сигурен начин за увеличаването на привлекателността им по време на кампанията. Дали Харис ще продължи с левия си активизъм от Белия дом - засега това е спорен въпрос.

Със сигурност, съдейки по не толкова впечатляващото й отношение тази седмица към израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на посещението му във Вашингтон, тя има да учи много за изкуството на държавническото поведение, ако иска да бъде сериозен претендент за Белия дом.

Докато Байдън все още се възстановяваше от COVID-19  в къщата си в Делауеър, нито президентът, нито неговата заместничка бяха на разположение, за да спазят установения официален протокол за посрещане на израелския лидер, когато той пристигна във Вашингтон в понеделник. Вместо това Харис избра да пътува до Индиана за събитие в университет, което означаваше, че тя не присъстваше, когато Нетаняху говори пред на Конгреса на САЩ.

Отсъствието на Харис от обръщението на Нетаняху, което беше заклеймено като „бойкот“ от нейните критици, е политически изгодно в момент, когато демократите изпитват дълбоки разделения относно конфликта в Газа, като повече от 30 демократи бойкотираха събитието в знак на протест срещу продължаващата военна офанзива на Израел в анклава.

Харис няма впечатляващи резултати и по единствения въпрос, свързан с външната политика -  ограничаването на потока от нелегални мигранти от Латинска Америка - за който й беше възложена отговорност, след като администрацията на Байдън я назначи „граничен цар“.

Далеч от оказването на някакво значимо въздействие върху въпрос, който зае централно място в тазгодишната президентска надпревара, единственият забележителен принос на Харис беше пътуването до Гватемала Сити през юни 2021 г., където тя заяви: „Искам да кажа ясно на хората в региона, които обмислят да направят това опасно пътуване до границата между Съединените щати и Мексико: Не идвайте“.

Нейният отчаян призив не беше чут до такава степен, че незаконното преминаване на границата достигна исторически върхове при управлението на Байдън.

С такова скромно наследство, доказателствата сочат, че Харис ще се превърне в по-голямо предизвикателство за Запада от Тръмп, ако успее да се намести в президентското кресло.

Издигането на толкова неопитна фигура, поемаща мантията на лидер на свободния свят, със сигурност ще бъде приветствано от  Русия, Китай, Иран и Северна Корея, чиято основна цел е унищожаването на западното влияние в световните афери.

Според в. „Телеграф“ издигането на неопитна фигура като Камала Харис за президент на САЩ, ще бъде приветствано от Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

* Кон Кофлин е редактор по теми, свързани с отбрана, в британския в. „Телеграф“. Той е световноизвестен експерт по Близкия изток и външнополитически анализатор.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Кон Кофлин, The Telegraph

Този уебсайт използва "бисквитки"