Камала Харис - Истински демократ

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис официално е в надпреварата за президентския пост на САЩ, след като Джо Байдън прекрати кампанията си и обяви, че подкрепя нейната кандидатура. Ако бъде издигната, Харис ще бъде първата цветнокожа жена в историята, която ще се яви на президентски избори, с потенциален шанс да стане президент на САЩ.

„Ще направя всичко по силите ми, за да обединя Демократическата партия и да обединя нашата нация, за да победя Доналд Тръмп“, се казва в изявлението на Харис.

Харис е родена на 20 октомври 1964 г. в Окланд, Калифорния, Родителите ѝ се запознават покрай общата им страст - политическия активизъм и борбата за повече граждански права.

Вицепрезидентката на САЩ често пъти е разказвала как като дете е участвала в редица демонстрации заедно с баща си, който е от Ямайка и е преподавател по икономика, и заедно с майка си, която е индийка и е учен, специалист по изследвания на рака на гърдата. Родителите на Харис са се развели, когато е малка. Заедно със сестра си Мия е отгледана от майка си - в детството си посещава както хиндуистки храмове, така и баптистката църква.

Харис завършва право в университета „Хауърд“ във Вашингтон, който е основан за да приема афроамерикански студенти в разгара на сегрегацията. Там тя се присъединява към женския клуб Алфа Капа Алфа - важен източник на политическа подкрепа през годините.

Харис е била в продължение на два мандата прокурор в Сан Франциско от 2004 г. до 2011 г. После на два пъти е избрана за главен прокурор на щата Калифорния от 2011 г. до 2017 г. Тогава тя става първата жена и първият цветнокож американец, заемащ този пост в най-населения американски щат. По това време Харис беше критикувана, че е въвела строги наказания за дребните престъпления в щата, които според нейни противници са засегнали именно представителите на малцинствата.

Като главен прокурор на Калифорния Харис установява приятелски отношения с Бо Байдън - сина на Джо Байдън, който по онова време е главен прокурор на Делауеър. Бо Байдън почина през 2015 г. от рак на мозъка, но мнозина смятат, че това приятелство между Харис и сина на Джо Байдън е изиграло роля, когато демократът я избра за свой вицепрезидент няколко години по-късно.

През януари 2017 г.  Харис е избрана за сенатор и става първата жена с произход от Югоизточна Азия, която влиза в Сената на САЩ. Тогава тя става и втората чернокожа сенаторка в историята на страната. След като беше избрана за вицепрезидент на САЩ през 2020 г. Харис посвети речта си на „победите на малките момичета“ в Америка като нея.

През 2022 г. Камала Харис пламенно защити правото на аборт в САЩ, поставено под въпрос от решение на Върховния съд. „Някои републикански лидери се опитват да инструментализират закона. Как смеят? Как дръзват те да казват на една жена какво може или не може да прави с тялото си?“, заяви тогава тя, след като Върховният съд анулира съдебно решение, гарантиращо правото на аборт в САЩ на федерално ниво.

Сега по време на кандидат-президентската кампания темата за абортите е една от особено актуалните и Харис отново защитава това право на американските жени.

В личен план Харис е омъжена за Дъг Емхоф, който е адвокат и който носи образно казано шеговитата титла на „Втори джентълмен“ заради това, че е съпруг на вицепрезидентката. Той е и първият евреин, който е в ролята на половинка на вицепрезидент на САЩ. От брака си в Емхоф Харис има две доведени деца - Ела и Коул. Харис и съпругът ѝ са фенове на баскетбола, но подкрепят различни отбори и влизат в спорове за това. Той е фен на „Лейкърс“ от Лос Анджелис, а тя е фен на „Уориърс“ от Сан Франциско.

Прякорът на Камала Харис е Момала. Така я наричат в семейството й. Тя е страстен почитател на готвенето и на всичко, свързано с него. По време на официално пътуване до Париж тя бързо се измъква от официалната програма, за да си накупи кухненска посуда.

 

Камала е най-доброто ми решение

Първото ми решение като кандидат на партията през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто. Днес искам да предложа пълната си подкрепа за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи, време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека направим това 

Джо Байдън, президент на САЩ

 

Тя е луда - вижте я как се смее

Наричам я смешната Камала. Наблюдавали ли сте някога как се смее? Тя е луда. По един смях можеш да разбереш много. Тя е луда, но не чак колкото Нанси Пелоси. Камала Харис ще бъде много по-лесна за побеждаване, отколкото щеше да бъде Джо Байдън.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Реториката ѝ е враждебна, ще видим

Все още не можем да направим оценка за кандидатурата на Харис, тъй като досега нейният принос към двустранните ни отношения не е бил забелязван. Имаше изявления, които бяха наситени с доста враждебна реторика към страната ни, но действията ѝ не са нито плюс, нито минус за отношенията ни

Дмитрий Песков, Кремъл

Продължава политиките на Байдън

Ако бъде избрана за президент наесен, Камала Харис вероятно ще преследва много от външнополитическите цели на президента Джо Байдън, посочва списание „Политико“.

Администрацията на Харис би продължила да оказва военна подкрепа на Украйна и ще задълбочава съюзите в Азия и Тихия океан, с оглед на геополитическия възход на Китай.

Що се отнася до войната между Израел и Хамас, Харис демонстрира съпричастност палестинците - позиция, която би могла да подобри арабско-американските отношения.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"