Камала Харис към Бенямин Нетаняху: Няма да мълча

Камала Харис, предполагаемият кандидат за президент на Демократическата партия, притисна премиера на Израел Бенямин Нетаняху относно „тежката“ хуманитарна ситуация в Газа в разговори, които тя описа като откровени, добавяйки „Няма да мълча“.

В коментари, които бяха внимателно наблюдавани за признаци на промяна от политическия подход на Джо Байдън, вицепрезидентът на САЩ каза след срещата: „Това, което се случи в Газа през последните девет месеца, е опустошително. Образите на мъртви деца и отчаяни гладни хора, бягащи за безопасност, понякога изместени за втори, трети или четвърти път.“

Тя призна, че „Израел има право да се защитава“ и заклейми Хамас като брутална терористична организация, която е предизвикала войната и е извършила „ужасяващи актове на сексуално насилие“, но тя изясни, че начинът, по който Израел се защитава, има значение, добавяйки по-късно: „ Не можем да отместим поглед пред лицето на тези трагедии в Газа. Не можем да си позволим да станем безчувствени към страданието и аз няма да мълча.”

Тя призова за създаването на палестинска държава и Нетаняху и Хамас да постигнат споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, за да се сложи край на войната, която според нея е довела до смъртта на твърде много невинни цивилни. „Както току-що казах на премиера Нетаняху, време е тази сделка да бъде сключена“, каза тя.

Часове по-рано министър-председателят на Израел се радваше на по-сърдечна среща с Байдън в Овалния кабинет, казвайки: „От горд еврейски ционист до горд ирландско-американски ционист, искам да ви благодаря за 50 години обществена служба и 50 години подкрепа за държавата Израел“.

Според разказ на Белия дом за срещата им двамата лидери са обсъдили прекратяването на огъня и преговорите за заложници „подробно“, а Байдън „изрази необходимостта да се затворят оставащите пропуски, да се финализира сделката възможно най-скоро, да се върнат заложниците у дома и постигане на траен край на войната в Газа“.

Ярките забележки на Харис в четвъртък, които бяха остри и сериозни по тон, отразяват това, което може да бележи отклонение от Байдън в начина, по който тя се справя с Нетаняху. Някои отбелязаха значението на това, че Харис е тази, който прави публични забележки, след като и тя, и Байдън са се срещнали поотделно с министър-председателя.

По време на срещата Харис повдигна въпроса за многократното разселване на палестинци от началото на войната, предизвикано от атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 цивилни бяха убити и 250 взети за заложници.

Ответната офанзива на Израел срещу Хамас е убила повече от 39 000 палестинци в Газа, според министерството на здравеопазването на територията, управлявана от Хамас.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"