Камала Харис, решителна и упорита като баща си, когото мрази

Кандидатката на Демократическата партия е дъщеря на свръхспособни учени

Сестра ѝ Мая продължава да бъде до нея, тя е нейната сигурна опора и изповедник

Първата „чернокожа индийка“ номинирана за поста вицепрезидент от голяма политическа сила и успяла да го спечели

Баща и дъщеря били вечеряли заедно във Вашингтон през 2016 г., когато Камала е избрана за сенатор

Днес и в оставащите още две съботи до президентските избори в САЩ, чрез сглобка на текстове от американския, италианския и френския печат, ще направим опит да се разходим из „Планетата Харис“, за да я опознаем и разберем малко по-добре. И за да поумуваме върху въпроса дали, ако бяхме американци, на 5-ти ноември щяхме да гласуваме за Камала Харис или Доналд Тръмп?

Какъвто и да бъде резултатът от президентските избори в САЩ на 5-ти ноември, Камала Харис е в историята на страната си пък и на света. Защото тя стана първата „чернокожа индийка“, както я наричат понякога медиите в родината ѝ, номинирана за поста вицепрезидент от голяма политическа сила  и успяла да го спечели. След това, през лятото на тази година, тя получи номинацията на същата нейна партия и за президент на Съединените щати. Така че ореола на свръхуспяла, на реализирала американската мечта жена от цветнокожото лоно на великата страна, Камала Харис вече го има. А ако бъде избрана и за президент, само ще го направи още по-бляскав.

Баща ѝ Доналд Харис е от Ямайка и става професор по икономика във втората си родина.

Личната ѝ история е известна - родена е в семейството на имигранти, дошли да учат в Съединените щати. Баща ѝ Доналд Харис е чернокож строен младеж от Ямайка и става професор по икономика във втората си родина, а майка ѝ Шаямала Гопалан е индийка с нежни черти, която приживе е тачена като водещ специалист в онкологията. Двойката се развежда сравнително бързо, след раждането на две дъщери, а след раздялата на родителите, Камала Харис и по-малката ѝ сестра Мая ще бъдат отгледани от майка им. Блестяща студентка по право, след университета тя изкачва всички стъпала на правораздаветелните институции на щата Калифорния, като от 2010-та до 2016 г. е негов главен прокурор. После, от 2016 до 2021 г., е сенатор от същия щат от Демократическата партия и след като през 2020 г. се изправя неуспешно срещу Джо Байдън на вътрешния вот за президентската номинация, той я кани за негово вице. Всичко това се знае, може да се прочете в интернет.

По-малко известна обаче „афро-индийско-американската котва“ на Камала Харис, непознатото в средата, в която е оформен твърдият ѝ характер и от която тя поема към житейската си и политическа траектория, често представяна от медиите в САЩ като истинска експлозия на прословутата американска мечта. Допреди десетина дни нямаше отговор и на въпроса защо кандидат-президентката мрази баща си, въпреки че му прилича не само физически? Тайнственият воал успя да го вдигне донякъде в. „Ню Йорк Таймс“.

Камала със сестра си Мая.

През есента на 1962 г. Калифорнийският университет „Бъркли“ вече е столица на студентските протести за граждански права, като в сърцето на местния кампус – площада „Спроул“, едва ли не денонощно се организират демонстрации, митинги и всевъзможни сказки. Шаямала Гопалан е индийска студентка по биология с допълнителен профил ендрокринология, която е очарована от осъждащите социалните неравенства речи на младия ямайски икономист Доналд Харис, който е на път да получи докторска степен. Двамата се запознават, започват да се срещат, говорят с часове за болните проблеми на Америка и света, лека-полека гражданската страст се превръща в романтична връзка. Женят се през 1963-та, година по-късно се ражда Камала, като родителите ѝ я кръщават с индийско име, означаващо на санскрит лотос, но към него Доналд и Шаямала прибавят и второто име - Деви. Тоест комбинацията ражда нещо като „божествения цвят лотос“, после проплаква и сестричката Мая. Разказвайки за живота си пред симпатизанти, кандидатката на демократите за Белия дом много често споменава майка си – световноизвестен учен, посветила живота си на борбата с рака и починала през 2009 г. В мемоарите на Камала Харис и в спомените пред приятели за нейното минало обаче отсъства напълно фигурата на бащата, с изключение на две-три думи за него в речта ѝ при нейната инвеститурата за президент в края на конвенцията на демократите в Чикаго миналия юли. А професор Доналд Харис е прекарал десетилетия наред в изучаване на социалните неравенства, които обикновено са централна тема за един лидер на Демокртическата партия на САЩ и това все пак предполага близост. Но както разкри в. „Ню Йорк Таймс“, въпреки че радващият се на добро здраве 85-годишен учен живее на три километра от резиденцията на вицепрезидента на Съединените щати и през ден обикаля Вашингтон със своя сребрист „Chevrolet Corvette“, двамата нито са се чували, нито са се срещали през последните години. Що се отнася до срещите, може би тук има едно изключение, но то не е потвърдено официално от кандидатката за Белия дом – баща и дъщеря били вечеряли заедно във Вашингтон през 2016 г., когато Камала е избрана за сенатор.

Според повърхностни медии тя държи родителя на разстояние, защото конкурентът Доналд Тръмп го описвал на предизборни митинги като икономист-марксист, който „индоктринирал“ Камала и тя вече била едва ли не готова да вкара социализма в САЩ. Но въпреки че е критик на класическата икономика от леви позиции и е изучавал трудовете на Карл Маркс, както и тези на много други икономисти от Джон Мейнард Кейнс до Пиеро Срафа, професор Доналд Харис никога не е бил марксист, най-много да е „пост-кейнсианец“ – твърдят негови колеги. Сред тях е професор Ан Крюгер, която обяснява на „Ню Йорк таймс“, че „Харис имаше повече вяра в държавата, отколкото имахме ние, останалите преподаватели в Станфорд“. За нюйоркския всекидневник, чиито репортер успява да разговаря с малцината роднини на Камала в САЩ, историята на нейното отдалечаване, ако не и скъсване с родителя, е много по-дълбока от някакви си „марксистки причини“, тя е страшно болезнена и започва с развода на таткото с мама Шаямала през 1972 г. Дори в мемоарите си кандидат-президентката не обяснява причината за края на връзката между нейните родители, а само споменава за някакви нарастващи разногласия и грубости на висок глас между двамата учени, след като Доналд получавал преподавателски ангажименти в далечни университети - първо в щата Илинойс и след това в Уисконсин. Единствената позитивна нотка за бащата може да бъде чута в речта на Камала на конвенцията на Демократическата партия през юли. Там дъщерята си спомни за един прекаран заедно с таткото прекрасен следобед в парка и по-точно за момента, когато той подвикнал на момиченцето си: "Бягай Камала, бягай! И не позволявай на нищо и на никого да те спре!". После цял живот тя бяга, включително и сега към Белия дом.

Всъщност раздялата между двамата родители на кандидат-президентката била настъпила според близки на семейството индийци още през 1969 г. А когато през 1972 г. икономистът се завръща в Калифорния и става първият афроамериканец, получил титулярно професорско място в елитния Станфордски университет, съдебните битки покрай развода вече били приключили. Резултатът от тях е, че бащата не получава исканото от него попечителство над дъщерите му Камала и Мая, като излива горчивината си в открито писмо. В него Доналд Харис обвинява щата Калифорния, задето бил отсякъл със съдебно решение, че не бил способен да изпълнява ролята на родител, добавяйки според „Ню Йорк Таймс“ нелицеприятния коментар за присъдата: „особено пък ако този родител е чернокож, който може да изяде децата си за закуска“. Негодувание, не само към съда и вече бившата съпруга, но със сигурност и към дъщерите, които му обръщат гръб, избирайки да останат с майка си. Яд, който ще топи Доналд през дните му занапред, нищо, че по-късно той минава под венчило с младата си сънародничка Карол Кирлю.

Син на богати предприемачи от Ямайка, той се завръща в нея, когато в края на деветдесетте години се пенсионира в Станфорд и измисля план за развитие на индустрията и селското стопанство на родината. Препоръката е приета от управляващите, те я прилагат на практика и благодарение на нея карибската страна успява в рамките на броени години да намали наполовина вътрешния си дълг и да свали безработицата от 15% на 5,4%. Съответно, за да се отблагодари на професор Харис, правителството на Ямайка го награждава с най-високото отличие на страната - Ордена за заслуги към Отечеството.

Интересното е, че през 1978 г. вече популярният икономист посвещава най-успешния си труд „Натрупване на капитал и разпределение на доходите“ на двете си дъщери, но изобщо не пожелава да се срещне с тях. Той не отива и на погребението на бившата си съпруга Шаямала през 2009 г., нито на първата и единствена засега сватбата на Камала - тази с адвоката Дъглас Емхоф през август 2014 г. И напуска преди почти четири години най-безцеремонно церемонията по встъпването в длъжност на президентската двойка Байдън-Харис, където е поканен, тръгва си, без дори да поздрави Камала. Но сега изглежда или поне така твърдят медии отвъд Океана, че професор Харис бил изявил желание да даде полезни съвети на дъщеря си по въпросите на икономическата политика на САЩ. Предложил ѝ бил също така да се срещнат в Балтимор недалеч от Вашингтон, където се намират част от предизборния щаб на Камала и компаниите, на които бащата е консултант. 

Но май още не са се виждали, а доколкото до студените до вледеняване отношения между двамата, на края на просторната си дописка любопитно заключение прави „Ню Йорк Таймс“. „Разстоянието, което дели дъщерята от бащата – пише вестникът, - възниква до голяма степен от техните прилики и родителят има значително влияние при оформянето на нейния характер, без изобщо да е марксисткият професор по икономика, когото Тръмп обича да атакува на митинги“. Камала, от друга страна, е израснала според вестника със самотната си майка, поради което е изградила силна връзка с нея и също толкова силно, граничещо с омраза презрение към напусналия ги баща. Близки, които ги познават, също потвърждават пред нюйоркския всекидневник, че студенината между Доналд и Камала Харис се дължи преди всичко на факта, че бащата и дъщерята са много сходни по характер - те са решителни, взискателни, упорити и ужасно мразят предателствата във всичките им форми. Съответно не се обичат.

Чернокожите жени са сред най-върлите ѝ поддръжници.

Виж, може спокойно да се каже, че най-близкият човек на Камала Харис е нейният единствен жив роднина с обща кръв – по-малката ѝ сестра. Адвокат, активист и политически стратег, Мая Харис е по-малко известна от кака си, но според парижкия вестник „Льо Фигаро“ нейното влияние е неоспоримо зад кулисите на американската политика. Тя е ключов съветник на Хилъри Клинтън по време на кандидат-президентската ѝ кампания през 2016 г., а през през 2020 г. тя се утвърждава като дискретна, но важна фигура зад сестра си по време на надпреварата ѝ за Бели дом в екип с Джо Байдън. Просто защото като директор на предизборния щаб на Камала Харис тя е в основата на структурирането на политическата стратегия, която ще доведе сестра ѝ до вицепрезидентския пост.

Дискретна, но важна фигура, Мая Харис изгражда впечатляваща кариера в областта на правото и политическите ангажименти, като същевременно избягва светлината на прожекторите. Завършила е с отличие право в Станфордския университет – любопитен е фактът, че става майка на 17 години, след което продължава подобаващо и обучението си, и политическите ангажименти. Мая фокусира кариерата си, върху социалната справедливост и гражданските права, като това я поставя сред ключовите играчи на американската политическа сцена. Днес нейната важна роля в президентските кампании е неоспорима, особено когато става дума за дебати по въпросите на наказателното правосъдие и правата на жените. Тя се застъпва също така за по-голяма справедливост за малцинствата и е в основата на множество предложения, целящи хуманизиране на съдебната система.

Защитата на въпросните каузи продължава да я налага като силна и влиятелна личност в последния ѝ ангажимент, а той е шеф на предизборния екип на сестрата и пръв неин съветник. Самата Камала Харис често подчертавала значението на Мая  за  политическите ѝ успехи, като неотдавна заяви по неин адрес в интервю: „Тя винаги е там, където трябва и навреме, за да ме съветва с яснота и завидна мъдрост!“ А тъй като няма собствени деца, любимка на евентуалната бъдеща президентка на САЩ е дъщерята на Мая – Мууна. Може би и защото младата жена е единствената, която е призвана да подклажда оная славна „африканско-индийска-американска“ мечта на Шаямала, Доналд и т.н.


Остават броени дни до избора на Америка - Тръмп или Харис.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"