Камен Калев влезе в официалната селекция на Кан 2020

 

“Февруари” е четвъртият пълнометражен филм на режисьора

Гвоздеят на програмата е “Френският диспечер” на Уес Андерсън

След като стана ясно, че няма да се проведе поради пандемията от коронавирус тази година, фестивалът в Кан все пак обяви своята официална селекция.
В нея не се съобщава кои филми биха участвали в конкурсната програма за “Златна палма”, но така или иначе е престижно присъствието на Камен Калев с четвъртия му филм “Февруари” в тази селекция.

В своя може би най-личен филм след “Източни пиеси”, “Островът” и “С лице надолу”, Калев разказва историята на един мъж на 8, 18 и 82 години в неговото село. Ритъмът на монотонното му ежедневие сякаш е предначертан и лишен от смисъл.

Независимо от всичко невидима сила се стаява в този мъж и мистериозно го движи напред, към смъртта.
Гвоздеят в програмата безспорно е новият хит на Уес Андерсън “Френският диспечер”, в който Андерсън е събрал отбор звезди: Кристоф Валц, Бенисио дел Торо, Уилям Дефо, Франсиз Макдорманд, Бил Мъри, Сорша Ронън, Леа Сейду, Тилда Суинтън, Кейт Уинслет и Тимоте Шаламе.

Кейт Уинслет и Сорша Ронън си партнират и в любовната история “Амонит” на британския режисьор Франсис Лий, ситуирана в средата на XIX век.
Формално селекцията бе разделена от артистичния директор на фестивала Тиери Фремо на няколко секции: Доверените (селектирани поне веднъж преди), Новоизбраните (където е и филмът на Камен Калев, чиито първи два филма тръгнаха от съпътстващите програми на фестивала) и Дебюти.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Трифонов

Този уебсайт използва "бисквитки"