Камион уби момиче на „зебра“ и се заби в спирка (обзор)

Скоростта е била повече от разрешените 30 км/ч

Свидетел: Момичето пресичаше и говореше по телефона, камионът я удари в гръб

Пробите на шофьора са отрицателни

Камион с минерална вода помете и уби на място 19-годишно момиче на пешеходна пътека, събори дърво и се заби в спирка на градския транспорт в София. Поредната тежка катастрофа стана малко преди 9,45 ч. на столичния булевард “Гоце Делчев”.

Според очевидци младата Виктория С. пресичала и говорела по телефона, когато била връхлетяна от товарния автомобил. Водачът опитал да извие волана и да избегне сблъсъка, но не успял. Тялото на девойката било влачено от каросерията и след около 20-30 метра останало на велоалея, а камионът продължил напред и с гръм и трясък съборил автобусната спирка, на която по чудо по това време нямало хора. 53-годишният шофьор Валентин И. получил удар в главата и бил откаран с линейка в “Пирогов”, където е оставен за наблюдение в неврохирургията.

Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Той има дълъг стаж зад волана, но досега през годините не е извършвал сериозни нарушения на закона. Катаджиите не изключваха да му е прилошало секунди преди катастрофата и това да е станало причина за неадекватните му реакции.

Тялото на момичето е било влачено 20 метра след удара от камиона с минерална вода и паднало на велоалеята.

Катастрофата е заснета от начало до край от камерите на Столична община, записите са иззети и ще бъдат анализирани. Те ще помогнат да се установи приблизителната скорост на камиона в момента на инцидента, въпреки че отсега е очевидно, че тя е надвишавала ограничението от 30 км/ч, което важи за района на пешеходната пътека.

Няма следи от спирачен път, смятам, че скоростта е била по висока от ограничението от 30 км/ч, каза зам. градският прокурор на София Иво Илиев.

“Няма видими следи от спирачен път”, съобщи заместник градският прокурор на София Иво Илиев, който пристигна за огледите на мястото на катастрофата. “Назначени са експертизи, ще бъдат разпитвани и свидетелите. По първоначална информация инцидентът става на пешеходната пътека. Момичето е влачено от камиона около 20 метра, а след това е ударът в спирката. Ограничението в участъка е от 30 км/ч, а като се има предвид къде е камионът, къде е тялото на момичето и къде е бил сблъсъкът - смятам, че скоростта е била висока”, добави прокурор Илиев.

“Момичето пресичаше ул. Орехова гора и говореше по телефона. Беше на ъгъла, когато я удари камионът в гръб. Нищо не разбра милата. Да почива в мир. Водачът на камиона се движеше доста бързо и без видима причина кривна. Нямаше никакъв спирачен път. Помете момичето, после знак, дърво и спря в спирката”, разказа очевидецът Михаил Михайлов.

“Като цяло тази пешеходна пътека е ужасна, колите бързат да преминат, хората тичат по нея, за да хванат автобуса, тук трябва светофар. Почти всички доставчици на вода и храна карат като безумни из София, защото гонят графици. Факт е също, че и камиони с голям тонаж карат като бесни. Пълна безнаказаност!”, коментира Ванеса Георгиева във фейсбук групата “Катастрофи в София”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"