Кандидатът за директор на ЦРУ: Китай е най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ

Най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ идва от Китай и конкуренцията с него ще бъде проблем в продължение на десетилетия. Това заяви кандидатът за директор на ЦРУ Уилям Бърнс, говорейки в Комисията по разузнаване на Сената на САЩ, съобщи TACC.

"Днешната обстановка в света става все по-сложна и конкурентна. Това е свят, в който продължават да съществуват познати заплахи - от тероризъм и разпространение на ядрено оръжие до агресивната Русия, провокативната Северна Корея и враждебен Иран. Но това е и свят на нови предизвикателства, в който климатичните промени и отсъствието на глобална сигурност в здравеопазването предизвикват тежки последици за американския народ, където киберпрестъпленията представляват непрекъснато нарастваща заплаха за нашите общества и в който враждебното, хищническо ръководство на Китай представлява най-големия геополитически тест “, каза Бърнс, който е номиниран за поста от президента Джо Байдън.

„Американският лидер“, припомни той, каза, че „спечелването на състезанието над Китай ще бъде ключово предизвикателство за американската национална сигурност през следващите десетилетия“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"