Каним ви на вечеря под водата

Обичате да похапвате в изискани ресторанти, да опитвате интересни и чудати на вид блюда, оценявате креативността и изобретателността на главните готвачи, вероятно държите и на обстановката, в която се случва магията на храненето. Ето защо днес представяме няколко спиращи дъха ресторанти, които се намират...под водата.  Каним ви на кулинарно преживяване като никое друго.

Ал Махара, Дубай

Къде другаде ако не в Дубай? Когато ресторант се помещава в облицован с мрамор хотел, понякога наричан първият седемзвезден хотел в света, да знаете, че ви предстои нещо специално. Разположен в Бурж Ал Араб в Дубай, ресторант Al Mahara се намира в огромен аквариум, пълен с тропически риби. Шедьоврите в кухнята  се ръководят от френския готвач с три звезди на Мишлен Ким Жоини-Морен, който създава модерно и изискано меню с морски дарове, което да задоволи всички сетива на клиентите.

Итаа, Малдиви

Малдивите са известни със своите искрящи, пълни с корали води, така че какво по-добро място за вечеря под водата? Разположен в луксозния курорт Conrad Maldives на остров Рангали, Ithaa Undersea Restaurant се помещава в тунел с акрилни стени, който позволява 270-градусова гледка към океана. Впечатляващата структура е построена в Сингапур през 2004 г., преди да бъде транспортирана до остров Рангали с баржa и потопена на 5 м под водата. Ресторантът работи само за гости на хотела, а  менюто за обяд и вечеря предлага впечатляваща колаборация между малдивска и европейска кухня. Поради екстремното си местоположение се очаква ресторантът да издържи само 20 години под водата.

Корал ресторант, Бали, Индонезия

Спечелил титлата на най-перфектния ресторант в света в наградите Travellers’ Choice на TripAdvisor 2021, ресторант Koral в Бали предлага зрелищно изживяване. Той се помещава в аквариум в хотел The Apurva Kempinski в Бали, с гигантски прозорци и стъклен тунел, осигуряващ гледка към живи риби и морски създания. Елементите като богато украсени монохромни подови плочки, червена глинена тухлена зидария и тавани от тиково дърво са проектирани да пресъздават империята Маджапахит в Югоизточна Азия (1201-1550 г). Менюто, създадено от главния готвач Андреа Астон, включва специалитети от морски дарове, включително син рак, тасманийска пушена сьомга и омар на скара, а има и вегетарианско и веган меню.

Ъндър, Норвегия

Отворен през 2019 г., Under е първият подводен ресторант в Европа - и също така е най-големият в света. Полупотъналата сграда, разположена в Линдеснес в Южна Норвегия, е проектирана в сътрудничество с известната архитектурна фирма Snøhetta и използва подходящи за морето материали, които ще се превърнат в изкуствен коралов риф. Гостите се хранят около голяма стъклена стена  5 м под повърхността, която предлага панорамна гледка към студеното Северно море. Менюто отдава почит на богатото изобилие от вкусове, които се намират в околните води, съчетавайки риба и морски дарове от местни източници с деликатни морски билки и сезонни зеленчуци. Разработено е от главния готвач Николай Елитсгаард, който има опит в някои от най-добрите ресторанти в Скандинавия и печели звезда Мишлен през 2020 и 2021 г. Елитсгаард често използва съставки като каменен рак или клек омар, които обикновено се изхвърлят от рибарите, и ги превръща в основния акцент на ястието с креативни съчетания на вкусове.

Аквариум ресторант, Нешвил, САЩ

Въпреки че е в аквариум, а не технически е под вода, разнообразието от морски живот, което можете да видите в ресторанта Aquarium в Нешвил, го прави чудесна възможност за вечеря, вдъхновена от морето. В резервоарите около ресторанта има повече от 100 вида тропически риби, идващи от цял свят. Идеален е и за спокойна семейна вечеря, с обилни и вкусни ястия, включително пържола и чипс, супа от миди и рибно тако. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Валерия Жечева

Този уебсайт използва "бисквитки"