Канят Стоичков за патрон на мегатурнир

ИСТАНБУЛ – Христо Стоичков получи покана за патрон на мегатурнир, който общината в Истанбул планира да организира в бъдеще. Кавалерът на „Златната топка“ пристигна край Босфора за бляскава Гала вечер на футбола, на която снощи трябваше да бъде награден за особени заслуги към световния футбол. Съседите проучват възможността Камата и други световни и местни звезди да промотират по света турнир, на който да участват едни от най-звездните отбори в света. На среща със Стоичков шефът на спорта в общината на Истанбул се поинтересува за организиране и на мач на легенди по подобие на шоуто по случай 50-годишнината на Камата.

Рано сутринта Стоичков посети и гроба на своя голям приятел Наим Сюлейманоглу, починал в края на 2017-а. „Поклон, шампионе“, промълви футболната легенда.

Повече от 10 камери на турски телевизии дойдоха да заснемат трогателния момент, а Стоичков едва сдържаше сълзите си. От негово име имаше и огромен венец. „Наим е един от най-великите спортисти, които тази земя е виждала – каза Камата пред „Труд“. – Много спомени имам с него още, когато бяхме съвсем малки и никой не ни знаеше. Наим си отиде прекалено млад, но неговото име вечно ще живее. И България, и Турция винаги ще се гордеят с най-великия щангист за всички времена. Толкова пъти е бил шампион – на олимпиади, световни и европейски първенства. Беше уникален и неслучайно го наричаха Джобния Херкулес. Над 40 пъти е подобрявал световен рекорд. Кой друг може да се похвали с подобно нещо? Никога няма да го забравя. Горд съм, че го познавах!“

Стоичков бе най-голямата звезда на раздаването на награди в Истанбул. „Дойде!“, написа в голямо заглавие спортният вестник „Фотомач“, публикувайки снимка на Камата от фоайето на хотела. Стоичков вечеря с легендарния уелски треньор Джон Тошак, водил два пъти „Реал“ (Мадрид). Двамата обсъдиха какво се случва в Примера дивисион и как ще се развият дуелите в Шампионската лига до края на сезона. Всеки път Камата се обръщаше към Тошак с „Мистър“. А сочейки българина, уелсецът каза пред репортерите: „Този човек бе най-смъртоносното оръжие на „Барселона“ и Йохан Кройф! До идването му „Реал“ бе четири път поред шампион. След това четири поредни титли отидоха в „Барселона“.“

Очакваше се 3 часа преди Галата да пристигне и големият германски треньор Кристоф Даум, ставал шампион на Турция с грандовете „Бешикташ“ и „Фенербахче“. Награда имаше подготвена и за еврошампиона с Португалия и „Реал“ – защитникът Пепе, който сега защитава цветовете на „орлите“ от Босфора.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"