Канят фирма за справяне с гаргите в Шумен

Превзели са Градската градина и блокове

Шумен ще търси съдействие от фирма за решаване на проблема с посевните врани и гаргите, които са превзели Градската градина в центъра, както и жилищни квартали. Това бе решено на поредна обществена дискусия, инициирана от шуменския омбудсман Иван Капралов.

Идеята за намесата на специалисти е от гражданин, който е разговярял с фирма, заета със защита на летища, ветрогенератори и други системи. Гаргите цапат и буквално превръщат и най-добрата среда в неизползваема за отдих, звуците им са неприятни. Градът ги привлича с храна, висока температура и благоприятни условия за гнездене.

В Шумен проблемът е от години. Според д-р Виктор Василев от Шуменския университет за времето 1996 до 2012 г. гнездящите двойки в централния парк на града се увеличава ежегодно с 20-30 двойки и вече има около 800. През последните години колонията не расте, но отделни групи превземат близки територии – дървета в квартал „Тракия“, по бул. „Мадара“, както и към центъра. През зимата птиците, които живеят в Градската градина, достигат до 12 000.

През последните години са прилагани различни методи без резултат. Инсталирани са били електронни устройства, но ефектът бил временен. През 2015 г. имало предложение за заселване на грабливи птици, които да облитат района и да прогонят гаргите. Изчислено е, че ще трябват 20 000 лв. и не е приложено.

По време на последната дискусия беше обсъдена и идея да се засадят високи дървета около сметището извън града, за да се пренасочат птиците в този район. Омбудсманът представи експретни становища от еколози. От Българското дружество за защита на птиците са предложили най-екзотичното - превръщането на дефекта в ефект, като се обозначи колонията в парка с информационна табела и се превърне в атракция за гостите на Шумен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"