Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Няма разкол в правителството относно пакта за миграция на ООН. Решението на правителството, че България няма да го подкрепи, вече беше оповестено“, обясни Каракачанов.

Той посочи, че в този пакт има много спорни моменти. „Истината е, че ако искаме да се грижим за бежанци от войната, имаме конвенция за бежанците на ООН. А този глобален пакт за миграция на мен ми намирисва като документ, който ще подготви глобалното преселение на народите. Вътре има обезпокоителни текстове от сорта, че страната, в която се озоват тези кандидат мигранти, ако те нямат лични документи, е длъжна да им издаде такива. Което означава, че ако в България дойдат 100 хил. афганистанци, ние трябва да им издадем български документи. И ако не ги приемат някои от западноевропейските проспериращи държави, тези хора си остават при нас“, каза още вицепремиерът и посочи, че приемащата страна трябва да се погрижи и за здравното, социалното и образователното осигуряване на тези хора.

„Винаги съм казвал така – ако някои от развитите западноевропейски държави имат желание да преселват хора в собствените си държави, да бъдат така добри да организират въздушен транспорт и да ги пренасят от Афганистан директно в Германия например. Защо трябва тези хора да минават пеша и да бъдат мародерствани в Иран, в Турция, в България и през цяла Европа. Това е нехуманно“, коментира Каракачанов.

Той посочи, че няма готово предложение за шеф на агенцията за българите в чужбина.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"