Каримански: Разочарован съм от поведението на депутатите

„Много съм разочарован от поведението на народните представители”, каза пред NOVA съветникът на служебния министър на финансите Любомир Каримански.

Причина за разочарованието станал проваленият кворум, с което не бяха приети изменения в Закона за мерките срещу изпиране на пари. „Един ключов закон, който трябваше да бъде приет, за да можем да продължим по-натам с еврото”, каза още Каримански. Той призова депутатите да проявят отговорност в последните дни на 48-ия парламент.

Ако България продължи курса си към еврозоната, то след 4 месеца – от юни, цените по рафтовете в магазините ще трябва да са обявени и в двете валути. Това, по думите на съветника на министъра на финансите, ще гарантира, че няма спекула в цените. Ако бъдем приети в еврозоната от началото на 2024 година, първият месец ще е възможно разплащане и в двете валути, уточни експертът.

„Ние защитаваме обменен курс от 1.95583. Големите вериги, които в момента имат достатъчно ресурс, да посочат цените и в лева, и в евро, за да може това да бъде убедително за българските граждани, че няма да има спекулация в цената от гледна точка на курса”, обясни Каримански.

Според него, за да се избегне евентуална спекулация с цените, трябва да се засилят функциите на Комисията за защита на потребителите.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"