Картини, родени между две войни, в Градската галерия

Показват емблематични творби от жени художници в София

Откриват новия сезон на 14 септември с платна от 20-те и 30-те години

До 6 септември може да се види изложба за Любомир Далчев

Жените художници в периода между двете световни войни представя изложбата “Нови хоризонти между двете световни войни”, с която Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще открие есенния сезон.

Експозицията ще бъде представена на 14 септември. Картините, подредени от екипа на СГХГ са от периода на 20-те и 30-те години на 20 век. Сред тях са автопортрет на Роза Дайчева от 1939 г., портрет на Петя Кръстева, създаден от Васка Емануилова през 1934 г., “Рибари” на Вера Недкова от 1938 г., “Над Арда” на Александра Мечкуевска от началото на 30-те години и др.

Сред останалите художнички, чиито произведения ще могат да бъдат видени в галерията, са Вера Лукова, Невена Мачева-Пиперкова и др. Изложбата ще продължи до 27 ноември.

А в момента - до 6 септември, може да се види изложбата “Неспокойният дух”, посветена на 120 г. от рождението на художника Любомир Далчев. По този повод Софийска градска художествена галерия представи две изложби: в залите си и във филиала - галерия “Васка Емануилова”.

В залите на СГХГ чрез 40 произведения, представителни за стилистиката на двата периода в изкуството на Любомир Далчев, се разкрива развитието на авторския му почерк. В галерия “Васка Емануилова” експозицията “Продължение на разказа...”, предлага среща с фотографии от ателието, нереализирани проекти, документални и архивни материали, непоказвани камерни произведения и рисунки.

 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"