Катастрофата Байдън

Джо Байдън няма да бъде номинацията за президент на САЩ от Демократическата партия. Ерата Байдън, белязана от войни, нестабилност и сериозни проблеми пред Запада, приключва. Докато голяма част от света ликува, всички американци се питат как така не е годен да бъде номинацията за президент, но е годен да бъде действащ президент.

Сега пред Демократическата партия стои сериозно предизвикателство - едва три месеца преди изборите те трябва да намерят адекватен кандидат и да го подготвят да победи Доналд Тръмп, който води в почти всички важни щати. 

Възможностите пред тях са очевидни - едната е да подкрепят Камала Харис, вицето на Байдън. Така те все пак ще покажат, че уважават 14-те милиона души, гласували за Байдън-Харис на предварителните избори за кандидат на партията. Освен това, ако не я подкрепят, ще трябва да обяснят защо тя е вицепрезидент - позиция, която представлява, именно да замени Байдън, ако се налага.

Друга възможност са някои от имената, които се разпространяват от около месец - Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния или Гретчен Уитмър, губернатор на Мичиган. Нюсъм е популярна фигура сред левите в Калифорния, но му липсва широка подкрепа извън неговия щат, а Уитмър е непозната за по-голямата част от държавата - за едва 3 месеца дори най-мощната медийна кампания ще се затрудни да запознае с нея избирателите.

При всяка една от кандидатурите има сериозен проблем. А всичко това се случва, докато Робърт Кенеди-младши убеждава демократите да гласуват за него, защото е единственият действащ кандидат освен републиканския.

Изглежда, че Тръмп 2024 е на практика с гарантиран резултат.

Все пак, пред Демократите се откриват възможности, които досега не са имали. След оттеглянето на Байдън, Тръмп е най-възрастния кандидат в историята на САЩ със своите 78 години. Освен това, ако се изправя пред Камала Харис, той представлява бял мъж срещу чернокожа жена. Така ще е много лесно медиите да се върнат към своята тактика да го нападат, че е стар бял мъж, а Камала Харис представлява прогресивната, чернокожа жена, която либералите искат.

Това все пак ще е малка утеха за партията, която не е сигурна точно накъде да поеме. Барак Обама например все още не иска да подкрепя Харис и не се знае каква точно позиция ще заеме. Не е изключено да видим война между клановете Клинтън и Обама.

Тази каша в лявото бе забъркана още преди години - катастрофата Байдън започна през 2020-та година, когато дълбоката държава реши да го сложи като свое чучело начело на най-голямата икономика и армия в света, защото техните хора така или иначе гласуваха против Тръмп и не ги интересуваше за кого. Въоръжени с тази своя арогантност, те също така наложиха за вицепрезидент Камала Харис - крайно антипатична за повечето хора жена, но смекчаваща неговия образ като възрастен бял мъж.

Години наред Байдън се проваляше във всичко, но медиите и партията го браниха от всякаква критика, а сега им се налага да се обясняват и да замазват положението, в което ги оставя. Междувременно Тръмп може спокойно да обяснява, че по негово време светът е бил по-спокоен, а Америка на върха. 

Не е изключено все пак Демократическата партия да извади някой коз и да успее за три месеца да го превърне в сериозен кандидат. Но в сегашното положение изглежда малко вероятно.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"