Кафето намалява риска от аритмия

Голяма част от медицинските специалисти години наред препоръчват да се избягва пиенето на кафе при наличието на сърдечно-съдови проблеми. В последно време обаче наблюденията на учените показват, че това схващане може да е погрешно. Учените препоръчват да се наблюдават хората и спрямо това да се прецени дали има отражение или не пиенето на топлата напитка върху появата на някакви симптоми.

Ново изследване, посветено на това как количеството и вида кафе влияе на риска от аритмия, сърдечно-съдови заболявания и смъртност, се появи в края на септември тази година. То установява, че пиенето на 2-3 чаши кафе води до снижаването му. Така става ясно, че при сърдечно-съдови заболявания не е задължително да се отказвате от кафето.

Други изследвания от тази година също показаха, че пиенето на кафе може да бъде полезно, защото се намалява риска от смъртност и този от увреждане на бъбреците с 23%. Новото изследване е публикувано в European Journal of Preventive Cardiology

Изследват се данните на 449 000 души, включени във Биобанката на Великобритания. Те са за периода от 1 януари 2006 г. и 31 декември 2010 г. Възрастта е от 40 до 69 години.

При записването си участниците не са имали проблеми със сърдечно-съдовата система. Те сами са давали информация колко чаши кафе са пиели на ден. Установява се, че 44,1% от участниците са пили разтворимо кафе, 18,4% смляно и 15,2 % безкофеиново кафе. 22,4% не са консумирали кафе и тяхната група е послужила за сравнение. Взети са предвид фактори, които са рискови по отношение на появата на сърдечно-съдови проблеми, като възраст, пол, консумация на алкохол и чай, високо кръвно налягане, обструктивна сънна апнея и тютюнопушене.

Резултатите от наблюденията показват, че хората, които са пиели кафе, независимо от вида му, са показали по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт, в сравнение с тези, които не са пиели. Като става дума за 2-3 чаши кафе на ден, не повече. Оказва се, че те оказват влияние и намаляват риска и от появата на аритмия, което е неравномерен, прекалено бавен или бърз ритъм на сърцето. Това се обяснява с влиянието на кофеина, тъй като при пиенето на безкофеиново кафе не се забелязват такива резултати. Предполага се, че причината е в ефекта на кофеина върху аденозиновите рецептори. Сърцето бие ритмично, за да циркулира кръвта из цялото тяло. Аденозинът, който се произвежда от тялото, скъсява рефрактерния период на сърцето и повишава риска от аритмии. Така се получава, че блокирането му от кофеина, предпазва сърцето.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Силвия Аризанова

Този уебсайт използва "бисквитки"