Кафето предпазва от Алцхаймер и Паркинсон

Чаша с кафе на масата, и мозъкът си е на мястото

3-4 чаши на ден

Има изследвания, които потвърждават защитния ефект на кафето срещу болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Това са изключително сериозни невродегенеративни заболявания. Алцхаймера се характеризира със загуба на паметта, в резултат на което човек не може да мисли нормално и да се ориентира във времето и пространството. При болестта на Паркинсон нервните клетки в мозъка също умират, но това са клетки, които регулират движението на мускулите. В резултат на това се нарушава двигателната активност на пациента и се развива тремор - силно треперене в крайниците и тялото.

Във връзка с всички тези заболявания има един интересен феномен: кафето може да предотврати тяхното развитие. Например, проучванията показват, че редовната консумация на напитката намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65%, и болестта на Паркинсон с 29%. Като цяло кафето понякога се държи капризно, и има хора, на които то не помага. Все още няма отговор на въпроса здравословно ли е безкофеиновото кафе.

Защо кафето не помага на всички пациенти да се справят с болестта на Паркинсон? Много случаи на заболяването имат генетична предразположеност и най-често това е свързано с мутациите в гените GBA1 и LRRK2. И така, за болни с втората мутация кафето е особено полезно.

На първо място, защитният ефект на кафето се свързва с наличието на кофеин в неговия състав. Но това не е всичко. В кафето има и други невропротектори. Това са някои фенолни киселини - кафеена, ферулинова, р-кумаринова, хлорогенова и хининова. В проучвания те подобряват двигателната и когнитивната функция при стареенето и депресията. Експерти акцентират и върху друго полезно вещество, съдържащо се в тази напитка - тригонелин. Учените го смятат за най-обещаващия по отношение на предотвратяването на развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Другите противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, като терпеноиди, кахвеол и кафестол, също могат да играят основна роля. Те също са важни за защитата на тялото от невродегенеративните заболявания.

С една дума, кафето е прекрасен коктейл от разнообразни вещества, които защитават мозъка и нервните ни клетки. Но както всяко лекарство, неговата полза или вреда зависи от дозата. Дневната консумация на не повече от 3-4 чаши от тази напитка може да се счита за приемлива.

(Превод - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"