Кацаров обеща спешна помощ по въздух след 3 г. (обзор)

Единен протокол за лечение на COVID пускат до дни

Служебният министър обеща “серологичен анализ на епидемията”

Правят Дирекция за защита на пациента

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров, чийто мандат е два-три месеца, разкри грандиозните си няколкогодишни планове за ведомството на брифинг-отчет за първия месец управление на правителството на президента Румен Радев.

“Отчетът за нашата дейност е много дълъг, ще го публикуваме на интернет страницата на нашето министерство”, подчерта Кацаров.

Той обяви, че България може да има система за спешна медицинска помощ по въздуха след три години - през 2024 г.

Кацаров подчерта, че най-важното за него при влизането в министерството било да се промени начина на получаване на ваксините от личните лекари, както и да се даде приоритет на имунизацията на възрастните хора, защото за тях тя е въпрос на живот и смърт.

По думите му, макар че ваксинацията върви с незадоволителни темпове, добрата новина е, че за периода от промяната на приоритетите са се имунизирали над 400 хил. лица над 60-години, колкото били за целия предишен период на имунизация. 

Министърът пропусна да обясни, че първата заповед, с която спря зелените коридори се наложи да бъде редактирана тъй като на практика ограничи достъпа на желаещи да се ваксинират. Кацаров не каза и че в момента интересът към ваксините е спаднал и има опасност да изхвърлим закупени препарати.

Според служебния здравен министър липсвал какъвто и да било серологичен анализ на епидемията, затова той наредил да се направи такъв. “Наредих и на НЦОЗА да се направи анализ за твърде високата смъртност за периода. COVID не е отминал, рискът през есента е голям и трябва да сме наясно за причината за лошите резултати, които имахме през миналата година”, заяви служебният министър.

“Имаше над 5000 грешни сертификата, опитахме се да преодолеем по най-бързия начин този проблем”, обясни Кацаров. Бързането му със сертификатите наложи преиздаването им, тъй като междувременно от ЕС утвърдиха единния сертификат. Няма решение на проблема с хората, които са прекарали COVID, но са били диагностицирани с антигенни тестове.

 “До края на следващата седмица ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение на COVID-19, опитваме се да организираме и здравно-информационна кампания”, която също не беше направена, допълни Кацаров. Здравно-информационна кампания имаше, но защо да не се изхарчат едни допълнителни пари за още една, коментираха медицински експерти и лекари, които изразиха и съмнения в създаването на единен протокол за лечение на COVID.

“Другата страна на работата, която свършихме, е да започнем промени в здравната система и отстраняване на грешките. Ще създам нова Дирекция за правата на пациента, която считам за задължителна”, обяви служебният министър. Самият Кацаров дълги години е председател на създаденият през 2007 г. Център за защита на правата в здравеопазването - неправителствена организация, чиято цел е защита правата на пациентите и лекарите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"