Кашкавалът пак поскъпна с 26 стотинки за килограм

Цената на едро на млечния продукт продължава да расте

Правителственият сайт скри цените на храните в чужбина и на вноса

Увеличава се стойността на сирене, картофи и зеле

За поредна седмица кашкавалът поскъпна. Цената на млечния продукт се е увеличила с 26 стотинки за килограм за последните 7 дни и вече се търгува срещу 17,42 лева за килограм, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В магазинната мрежа на дребно обаче реално продуктът струва значително по-скъпо, а именно 28,12 лева за килограм, според данните на правителствения сайт foodprice.bg. Въпреки че през последните месеци кашкавалът тип “Витоша” бе сред най-скъпите в Европа, като изпреварваме по цени почти двойно страни като Германия, в които стандартът на живот и доходите са по-високи от родните, вече българите не могат да сравнят цените у нас и в ЕС, защото правителственият сайт “крие” търговската стойност на млечните продукти в Германия, Австрия, Румъния, Словения, Хърватска, Гърция и Франция. Дали липсата на информация се дължи на техническа грешка, липса на изпратени данни от търговските аташета в чужбина заради отпускарския сезон или е нарочно, за да не се бунтуват българите, че ядат най-скъпите продукти в ЕС, не става ясно.

В правителствения сайт foodprice.bg вече липсва информация за цената на храните в чужбина, както и за това колко струват вносните доставки у нас.

Не е видно и каква е причината за поскъпването на продукта, предвид че изкупните цени на млякото остават без промяна - средно 87 стотинки за литър. В домашни условия един килограм кашкавал се произвежда от между 6 и 8 литра мляко или стойността на млякото, необходимо за приготвянето му е между 5,22 лева и 6,96 лева. Но цената на кашкавала реално се увеличава 4 пъти до трапезата над производствените разходи.

Най-скъпо в магазините на дребно се продава кашкавалът в област Силистра - срещу 30,54 лева за килограм, отново по данни на foodprice.bg.

Въпреки непроменената изкупна цена на млякото през изминалата седмица на едро поскъпва и кравето сирене с 18 стотинки на килограм до 11,30 лв./кг. В магазинната мрежа сиренето обаче струва почти двойно - средно по 22,16 лева килограма. Цената на бялото саламурено сирене в чужбина също не е посочена на правителствения сайт. 

През изминалата седмица на едро поскъпват и картофите с 12 стотинки до 1,37 лева за килограм. Расте и цената им на дребно, която вече достига средно за страната 1,81 лева за килограм. Най-скъпо струва килограм от зеленчука в област Перник, където на дребно се търгува срещу 2,15 лева за килограм, а в област Добрич плащат цена, близка до тази на едро - 1,40 лв./кг. Изкупната им стойност както от трети страни, така и от държави в ЕС на правителствения сайт остава в тайна.

Цената на зелето също е увеличена през последната седмица на едро с 10 стотинки до 1,20 лв./г. Противно на логиката на сезона поскъпват и краставиците, макар и оранжерийни - с 21 стотинки за килограм до 2,38 лв./кг. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"